Schaatstalent Colin Breed: 'Ik vlam voorlopig niet in Thialf, maar in de huiskamer'

Colin Breed had deze periode willen vlammen in ijsstadion Thialf, maar het 14-jarig schaatstalent uit Dalerveen maakt voorlopig de meeste trainingsuren op de fietstrainer in de woonkamer van zijn ouderlijk huis in Dalerveen.

Een andere ambiance dan de schaatstempel in Heerenveen, die vanwege de coronacrisis zeker tot en met 9 februari gesloten blijft. Colin moet in deze nieuwe werkelijkheid vooral creatief zijn om conditie en vorm vast te houden. Dat lukt aardig.

Inline-skatebaan

Hij kan zich nu even niet druk maken op het scherper stellen van rondetijden en persoonlijke records. Op de geavanceerde fietstrainer maakt de ‘thuissporter’ wekelijks honderden kilometers en verder kan hij zijn energie kwijt op de inline-skatebaan in Sportstad Heerenveen. ,,Daar kan ik met mijn skeelers gelukkig nog uit de voeten en in ieder geval aan mijn schaatstechniek sleutelen. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer de schaatsen onderbinden”, zegt de derdejaars leerling van het Carmelcollege in Emmen.

Colin Breed maakte in het voorjaar van 2020 de overstap van de Hardrijdersclub Heerenveen (HCH) naar het Gewest Fryslân van de KNSB. Dat was een veelbelovende stap in zijn ontwikkeling. Hij wisselde vijf dagen per week langebaan- en shorttrack trainingen af op de ijsbaan in Heerenveen en in Leeuwarden. Het wedstrijdprogramma bleef vanwege corona echter beperkt tot slechts enkele wedstrijden en een echt visitekaartje heeft Colin als nieuwkomer bij het Gewest Fryslân dan ook nog niet kunnen afgeven. ,,Ik heb twee shortrackwedstrijden gereden, waarbij ik wel mijn persoonlijke records scherper heb gesteld. In verband met alle maatregelen zijn er ook slechts een paar langebaanwedstrijden georganiseerd.”

Ook voor zijn ouders Johan en Ester is het een bijzondere gewaarwording. ,,Vanwege alle beperkingen hebben mijn grootste supporters nog niet langs de baan gestaan, maar alleen via livestream mijn trainingswedstrijden gevolgd.”

Shorttracker of stayer?

De eigen voorkeur van Colin mag op de langere afstanden liggen; er lijkt vooralsnog meer sprint-, dan stayersbloed door zijn aderen te stromen. Ook bij het Gewest Fryslân blijft Colin het shorttrack en langebaan vooralsnog met elkaar combineren. ,,Het ligt me beide. Ik geniet van het sprinten, maar de langebaan ook. Ik hou de opties zo lang mogelijk open, maar eerlijk gezegd zal de focus uiteindelijk toch op de langebaan gericht zijn. Voorlopig rest echter weinig anders dan skeeleren, krachttraining, rennen en fietsen. Het blijft behelpen”, grijnst Colin.