Roel Grit neemt afscheid van het onderwijs: 'Ik wil graag dingen uitleggen'

Van zijn boek ‘Projectmanagement’ zijn bijna een half miljoen exemplaren verkocht. Dat betekent dat meer dan een miljoen studenten bij een 'plan van aanpak' denken aan Roel Grit. Veel inwoners van Emmen en omgeving kennen hem als docent. Na een lange carriere in het onderwijs heeft de 66-jarige Emmenaar de schooldeur achter zich dichtgetrokken.

Grit, die scheikunde studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, startte in 1979 met zijn onderwijscarriere. Hij gaf van 1979 tot 1986 les aan de voormalige Statenschool in Emmen. Na een overstap naar de PTT, keerde hij in 1991 terug in het onderwijs. Hij begon als docent informatica bij de Hogeschool Drenthe en nam onlangs, twee fusies later, afscheid als docent scheikunde van NHL Stenden Hogeschool.

Bij toeval werd Grit schrijver van managementboeken. ,,Bij de PTT in Groningen maakte ik kennis met het werken in projecten. Na mijn overstap naar het hbo in Emmen, ontdekte ik dat die manier van werken totaal niet in het onderwijs zat. Het materiaal dat ik daarvoor zelf maakte, stuurde ik na een paar jaar in een onbezonnen ogenblik naar Wolters-Noordhoff en dat leidde tot mijn eerste en best verkochte boek.”

Lovebaby

Zijn naam prijkt inmiddels op de omslag van zo’n twintig boeken. Daar zit ook een boek over muziek bij. ,,Toen ik zelf gitaarles kreeg vond ik dat veel te theoretisch en ik begreep maar weinig van al die muziektermen. Dat was de aanleiding voor Ontdek de muziek. Geen bestseller, maar wel een lovebaby.”

Bij veel Emmenaren is Grit ook bekend als schrijver van de column Grittologie, waarvan er zo'n 150 afleveringen in het voormalige weekblad Emmen.nu zijn verschenen. ,,Ik wil graag iets uitleggen en ik had ervaring met schrijven. Eerst gingen de stukjes over natuurwetenschappelijke verschijnselen, maar al gauw ging het ook over onderwerpen als Zwarte Piet. Ik heb echt mijn schrijven verbeterd door die columns.”

Steeds nieuwe uitdagingen

Grit bevestigt dat hij graag nieuwe dingen oppakt. ,,In de nadagen van mijn carrière ben ik teruggekeerd naar mijn oude liefde scheikunde. Dat was peentjes zweten. Ik moest me er weer helemaal in verdiepen. Ik bereidde mijn colleges tot in de puntjes voor, met animaties in dynamische powerpointpresentaties”.

Na het ontstaan van de coronacrisis zorgde hij voor de complete digitalisering van een serie colleges organische chemie. Daarna zette hij een punt achter zijn onderwijscarriere om zich als pensionado thuis te storten op nieuwe uitdagingen, zoals zijn muziekband 42late en de 3D-printer, waarvoor hij zelf ontwerpen maakt.