Voorzitter Peter Bouws: 'VV Emmen zal ook deze storm doorstaan'

VV Emmen heeft in zijn 95-jarige geschiedenis al heel wat stormen doorstaan. De zware storm, die vorig jaar maart opstak na de uitbraak van het coronavirus, is van orkaankracht, maar de amateurclub, een van de oudste voetbalverenigingen van de gemeente Emmen, blijft fier overeind.

Voorzitter Peter Bouws heeft echter wel de nodige zorgen. ,,Als club verkeren we in zwaar weer. We zullen nu buiten de lijnen de juiste keuzes moeten maken. Niet aanvallen, maar defensief en behoedzaam opereren.”

De 56-jarige Bouws, opgegroeid op sportpark De Meerdijk, is zeer tevreden met de loyale steun van de 450 leden, de sponsors en de vrijwilligers. ,,Ze hebben allemaal een groot rood-wit hart. Ze betalen de contributie en komen hun verplichtingen na. Dat is een groot gebaar, want je kunt ze als club nu even niet faciliteren op de manier die we zo gewend zijn.”

Niemand maakt zich op dit moment druk over ranglijsten. De focus heeft zich verplaatst naar de stand van zaken op de bankrekening. ,,Onze exploitatierekening wordt door bijna 60 procent gedekt door de inkomsten uit de kantine. Deze bron ligt al maanden droog en dat baart dus de nodige zorgen. De vaste lasten draaien door en plannen voor de verbouw van het clubhuis zijn in de ijskast gezet.”

Oude liefde

Op de tribune van De Meerdijk kijkt Peter Bouws naar de verlaten velden. Er wordt in aangepaste vormen getraind. Het is improviseren. Bouws doorliep alle jeugdteams bij VV Emmen en maakte daarna de overstap naar toenmalig hoofdklasser SVBO. Op 29-jarige leeftijd keerde hij terug naar zijn oude liefde. ,,Ik heb een rood-wit hart en dat draag ik ook uit. Dat was ook de reden dat ik tien jaar geleden ben toegetreden tot het bestuur en sinds zes jaar de voorzittershamer hanteer.”

De roodwitte vlag van VV Emmen ging twee jaar geleden hoog in top bij de promotie naar de hoofdklasse. Spelers en supporters verheugden zich op een succesvolle rentree in de landelijke competitie. De club stond weer op de kaart, net als decennia geleden. ,,Het werd echter een verhaal van horten en stoten. Vorig seizoen werd de competitie vroegtijdig afgebroken en dit seizoen gaat zeer waarschijnlijk ook als verloren de boeken in.”

Grote twijfels

De KNVB had aanvankelijk afgelopen weekend de competitie willen hervatten. De hoofdklassen zijn inmiddels per klasse opgedeeld in twee regionale poules van acht teams; met een thuis- en uitwedstrijd. Ook nadat het kabinet afgelopen week heeft aangekondigd dat de huidige lockdown in ieder geval wordt verlengd tot en met 9 februari, blijft het scenario rondom een herstart van de competities op tafel liggen. ,,Het is een nobel streven van de voetbalbond, maar ik heb helaas grote twijfels of dit realistisch en haalbaar is”, besluit Bouws.