EK Teamgym pas in 2022 op kalender: 'Geduld is een schone zaak'

Er is een streep gezet door het EK Teamgym 2021 in Denemarken. De zeven turners en springers van Turnvereniging Coevorden (TVC), die deel uitmaken van het nationaal gymteam, kunnen de spanningsboog voorlopig laten vieren. Het tweejaarlijks Europees toernooi zal pas medio 2022 worden afgewerkt. Plaats van handeling is dan Luxemburg.

Het geduld wordt volgens Ria de Jong wel danig op de proef gesteld. ,,Al vanaf vorig voorjaar lag de focus geheel op het EK Teamgym. Nadat het in oktober 2020 geplande toernooi door de coronapandemie niet haalbaar bleek, werd het verplaatst naar april 2021. Ook dat blijkt nu helaas niet realistisch”, zegt de trainer-coach van TVC en in die rol ook nauw verbonden aan het EK Teamgym. De teleurstelling bij de groep is begrijpelijk, maar de beslissing zat eraan  te komen. ,,De ontwikkelingen van de afgelopen weken gaven al weinig houvast om een dergelijk internationaal toernooi op verantwoorde wijze te kunnen organiseren. Dit is pure overmacht en we zijn begripvol.”

Flinke bijdrage

TVC levert met zeven turners en twee trainers een sterke bijdrage aan het EK Teamgym van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Bij het mixteam maken Anouk de Vries en Bente Brandsma deel uit van de selectie. Bij de heren zijn namens TVC Yvar Neep en Kevin Robben van de partij en bij de dames komen Isis Klement, Annemiek Hazelaar en Sofie van Beek in actie. Naast Ria de Jong maakt ook Marian Thijssen-Grooten deel uit van de technische staf van de KNGU. Voormalig TVC-springer Janoux Menzo is de vaste fysiotherapeut en vertrouwenspersoon binnen het team.

Bij het EK Teamgym wordt er op een aantal onderdelen gestreden. Op mini-trampoline, minitrampoline pegasus en tumblingbaan moeten verschillende acrobatische sprongen worden uitgevoerd. Ook maakt een vloeroefening onderdeel uit van het EK, waarbij de teams een groepschoreografie moeten uitvoeren.

Voorlopig moeten de teamleden het doen met online trainingen. ,,Het blijft in alle opzichten improviseren en we wachten met smart op de hervatting van de reguliere sessies in de sporthal”, aldus De Jong. De samenstelling van het EK Teamgym blijft overigens vrijwel zeker intact, waarbij de trainer-coach uit Coevorden hoopt dat er nog een paar nieuwe beloftevolle springers van TVC bij de nationale selectie kunnen aansluiten.