Column Roelie Lubbers | Bezinning, bezieling, beweging

Voor veel mensen zijn de dagen in deze verlengde lockdown grijs, ze lijken op elkaar. Er is niets waar je warm voor kan lopen, de bevlogenheid is ver te zoeken, de bezieling is weg.

Bezieling, volgens Van Dale ‘innerlijke inspiratie’. Vaak luisteren we niet naar onze ziel, leven we in de drukte van alledag. Maar in deze maanden is er juist tijd voor bezinning, tijd om te onderzoeken wat ons inspireert en motiveert, wat ons in beweging brengt. Vind je dat het leven even geen zin heeft, weet dan dat een mens gelukkiger wordt door aan zijn leven zin te geven.

In trainingen over dit onderwerp kom je vaak artistieke workshops tegen als zingen, muziek, schrijven, cabaret en schilderen. Da’s niet voor niets. Je kan jezelf heerlijk opladen met energie van binnenuit. Vaak associëren we energie met lichamelijke beweging. Mensen zijn thuis in de weer met hippe en trendy fitness accessoires en met frisse wandelingen in de natuur. Dat is geweldig, maar mentale beweging is net zo belangrijk.

Een geweldig initiatief is dat van de kunstencentra in Drenthe. Zij hebben speciaal voor het (thuis)onderwijs energizers ontwikkeld van hooguit vijf minuten als start of afsluiting van de les of gewoon tussen twee taken. Die variëren van dansen, knutselen, muziek maken (pen drummen en zingen) tot theaterspelletjes, jongleren en woordritmes maken.

Wat voor kinderen werkt, werkt evengoed voor volwassenen. Ga lekker zingen, muziek maken (of luisteren), schrijven (of lezen), schilderen, dansen. We hebben allemaal talenten, maar het ontbreekt ons vaak aan de bezieling om die tot bloei te brengen. Kom juist nu lekker in beweging.

En doe het, doe het, doe het, doe alles wat je doet met hart en ziel (Tröckener Kecks).

Reageren? Stuur een mail naar: culturelegemeente@coevorden.nl of bekijk www.cultureelcoevorden.nl.