Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 44

,,Wat een mooi gebouw op de hoek Schoolstraat-Friesestraat. Jammer dat het niet meer bestaat”, mailt Fimmy van der Ploeg. ,,Toen wij in 1986 naar Coevorden kwamen en in de Molenstraat gingen wonen, stond dit gebouw er niet meer. In de snackbar naast het witte gebouw is later brand geweest. Het pand is niet meer herbouwd."

,,Bij de brand moesten de bewoners van de Schoolstraatflat geëvacueerd worden. Wij hebben enkele bewoners opgevangen bij ons in huis totdat ze weer naar huis mochten.”

Henk Kruize: ,,Prachtige foto van de Schoolstraat met in het verlengde de Molenstraat. Prachtig dat de Molenstraat zich nog steeds in een historische staat bevindt. Vroeger was dit een kazerne- en garnizoensgebouw.” Links op de foto ziet Wiecher Pool de patattent van de familie Bos. ,,In die tijd was Theo Kwant eigenaar van café de Friese Poort en later had hij tegenover Bos een café. Als wij een pilsje hadden gedronken, gingen we bij Bos een patatje eten.”

Bert Wessel mailt dat Jan Bos naast zijn woonhuis in de zestiger jaren een cafetaria begon. ,,Jan Bos was vroeger een bekend man in Coevorden, hij verdedigde lange jaren het doel van Germanicus. Jan was, voordat hij het cafetaria begon, broodbakker bij de Coöperatie.”

Ben Bouhuis weet zich de brand nog goed te herinneren. ,,De snackbar is tot aan de grond toe afgebrand. Aan de overkant zat bar dancing Lord Nelson, het witte gedeelte staat er ook niet meer.” Linda Koops reageert ook: ,,Supermooie tijd daar in onze cafetaria gehad.”

Bar d’Oale Deel, wat het latere Lord Nelson zou worden, roept ook nogal wat herinneringen op. ,,Mooie tijd gehad in d’Oale Deel, jeugdsentiment. Het was niet erg groot, maar zeer gezellig! En daarna gingen we naar de snackbar ertegenover”, schrijft Bertha de Vries. Lia Piper-Prinsen schrijft: ,,Heel wat uurtjes doorgebracht in d’Oale Deel. Geweldige tijd daar gehad.”

Tenslotte reageert Jaap Rijstenberg. ,,Zo van Lord Nelson met een zatte kop naar de overkant en dan naar huis. Wat een tijd.”