Alieke Eising uit Noord-Sleen: ‘Kleine dagelijkse momenten zijn waardevol voor later!’

Alieke Eising is zelfstandig ondernemer en richt zich met veel plezier op fotografie, film en illustraties. De 31-jarige inwoonster van Noord-Sleen zag het levenslicht in het voor haar nabije Aalden. Lees meer over Alieke in deze Doorloper.

Een relatie?

„Ja, met Rolf. En we hebben twee dochters: Minke en Bente.”

Noord-Sleen betekent voor mij:

„Een heerlijke en rustige plek om te leven. En met historie. We wonen in het oude tolhuis, dat al bijna 120 jaar behoort tot de familie van mijn vriend. Ik fietste er eindeloos vaak langs omdat ik van Aalden naar Emmen ging voor school, maar ik had nooit gedacht hier nog eens te wonen!”

Als ik de baas van Noord-Sleen zou zijn, dan:

„Zou ik graag van dorpsgenoten willen weten wat ze belangrijk vinden en of ze ergens behoefte aan hebben. Volgens mij hebben we het als dorp heel mooi voor elkaar hier, ik zou niet direct iets weten dat anders moet.”

Vroeger ging ik stappen in:

„Ik ben sporadisch weleens in Twins geweest, maar ik ben helemaal niet het type om te gaan stappen. Doe mij maar wat gezellige mensen rond de tafel met lekker eten of een goede film of cabaret in het theater.”

Ik word vrolijk van:

„Mooi weer! En verder van mooi licht, grappige uitspraken van mijn dochters, een lekker recept uitproberen en mooie dingen maken voor mijn werk.”

De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed!

„We liggen op het moment bijna dagelijks wel in een deuk om onze dochters. Ze zijn 5 en 2 en zijn ieder op hun eigen manier vaak heel grappig.”

En dat ik huilde ook…

„De laatste keer dat ik echt erg moest huilen was toen we een tijdje geleden de film ‘Demain tout commence’ keken. Je kunt deze op Netflix vinden en hij is echt prachtig!”

Hekel aan:

„Oneerlijke mensen en vies grijs weer.”

De mooiste muziek is voor mij:

„Ik ben iemand die zelden namen of titels onthoudt, ik vind het vooral belangrijk dat de sfeer van de muziek past bij wat ik op dat moment voel of doe. De laatste albums die ik heb geluisterd zijn van Chef’Special, Coldplay en Diggy Dex.”

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is:

„Ik ben sinds mei zelfstandig ondernemer, dus mijn werk is voor een deel thuis. Als ik thuiskom betekent dat meestal dat ik ergens gefotografeerd of gefilmd heb, en dan is het eerste wat ik doe de bestanden van het geheugenkaartje halen en back-uppen.”

Mijn favoriete vakantiebestemming is:

„Lastig! Er zijn zoveel mooie plekken. In 2012 waren we een maand in Amerika - heel gaaf - qua eten kies ik voor Zuid-Europa, maar Schotland en Zuid-Engeland zijn ook prachtig. Zodra het weer kan gaan we waarschijnlijk richting Scandinavië.”

Een lintje voor en waarom:

„Nog een lastige vraag, want er zijn zoveel mensen die ongemerkt heel veel doen voor anderen.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:

„Ik was er lang van overtuigd dat ik journalist wilde worden, maar had ook altijd al creatieve hobby’s. Journalistiek bleek niet bij mij te passen, ik studeerde daarna communicatie en was heel wat jaren met plezier communicatieadviseur. Maar het creatieve bleef trekken en sinds mei heb ik mijn vaste baan opgezegd om zelfstandig verder te gaan. Ik fotografeer en film voor gezinnen en bedrijven en maak illustraties en zakelijke tekeningen. Het liefst maak ik foto’s of een film van een dag uit het leven van een gezin. Want al die kleine dagelijkse momenten zijn zó waardevol voor later!”

Ik vul mijn vrije tijd in met:

„Mijn gezin, tekenen, koken en bakken en series of films kijken. En soms stiekem ook nog wel met werk, maar dan omdat ik iets zo leuk vind dat ik het af wil maken, haha.”

Een hoogtepunt in mijn leven is:

„De geboorte van onze dochters, uiteraard. Maar qua werk ook wel dat ik dit jaar de stap heb gezet om zelfstandig ondernemer te worden. Ik ben goed in onzeker zijn en heb mezelf lang wijsgemaakt dat ik er heel ongeschikt voor was, maar dat is helemaal niet zo. Ondernemen kan op zoveel manieren, dus ook op een manier die bij mij past.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers?

„Dat iets gewoon is, betekent nog niet dat het niet waardevol is. We maken tegenwoordig allemaal makkelijk foto’s met onze telefoons. Maar zeker als je een gezin hebt: maak die foto’s niet alleen voor jezelf, maar bedenk dat je ze ook voor je kinderen maakt. Alle ‘gewone’ dagelijkse dingen, favoriete knuffels, hoe iedereen aan tafel zat en de kleur van het behang op de babykamer. Dat zijn over dertig jaar de dingen die ertoe doen.”