Schilderijen van Marscha Van Noesel te zien op diverse plaatsen in Emmen

De schilderijen van Marscha van Noesel uit Emmen verhuizen van verpleeghuis De Horst naar de expositieruimte van De Bleerinck en naar het wijkcentrum Brinkenhoes. Het betreffen twee solotentoonstellingen van semi-abstracte landschapsschilderijen. Ook neemt zij deel aan de AKE-expositie ‘Vrijheid’ die in CBK De Fabriek wordt geopend zodra de RIVM-richtlijnen dat toelaten.

De oud-journaliste van het Dagblad van het Noorden schildert al sinds haar jeugd, maar sinds ze met pensioen is, in 2013, heeft ze meer tijd om haar technieken te verbeteren en haar kennis te verdiepen. Van Noesel is lid van het kunstenaarscollectief Souza. ,,Mijn onderwerpen haal ik uit de natuur. Zo mooi als de natuur is, zo kan ik het niet schilderen. Dat is voor mij ook niet nodig, want daarvoor heb ik een camera. Maar de beelden die ik uit de natuur haal, blijven soms jaren in mijn geheugen hangen om er dan opeens onverwacht uit te komen als ik met acrylverf bezig ben op het doek.”

Landschappen van Frankrijk, maar ook de watervallen van IJsland in de winter en de weidse panorama’s van La Palma in de zomer zijn haar onderwerpen van de afgelopen jaren. Ze heeft er haar eigen draai aan gegeven op doek. Kleurrijk soms, bergachtig en ijzig wit tegen donkere rotsen aan geschilderd en dan weer woeste zeeën met donkere wolken aan de horizon. Dat zijn de hoofdthema’s. Soms zijn het alleen de kleuren van het landschap, soms alleen de vormen, maar steeds herkenbaar. ,,Ik probeer ook abstracter te werken, dat is moeilijk. Ik kom steeds toch uit op iets herkenbaars, een bos, een berg of een akker of woeste golven tegen rotspartijen kolkend. Schilderen is bevrijdend, nog meer dan schrijven wat ik natuurlijk ook altijd blijf doen.”