Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 43

De foto van vorige week leverde weinig reacties op. Maar de lezers die reageerden, hadden het allemaal wel bij het rechte eind. ,,Sint Franciscus aan de Burg. Feithsingel, op de achtergrond zie je nog net het witte torentje van de kapel”, schrijft Jelly Scheffers-Tjepkema.

Jan Bartels heeft er jaren tegenover gewoond en kan zich nog herinneren dat rond 1960 zijn buurjongen Corrie Tebbe er hele bouwwerken maakte. Ook Gea Dillerop-Hilbink woonde vroeger vlakbij Sint Franciscus en denkt dat de foto eind jaren vijftig gemaakt is. Kudi Weber heeft ook jarenlang tegen het gebouw aangekeken en Gonny Strijker ziet rechts op de foto de straat waar zij gewoond heeft.

Hans Bouwers heeft ooit als leerling kok in Sint Franciscus gewerkt. ,,Toen waren de nonnetjes er nog.” In die tijd zal Lia Pieper-Prinsen ook in Sint Franciscus gewerkt hebben, want ze schrijft: ,,Ik heb daar negen jaar onder leiding van veel nonnen gewerkt. Mooie tijd was dat.”

Herman Wessel werd met een aantal jongens gevraagd om ook misdienaar te worden in de kapel bij Sint Franciscus. ,,Zuster Swiebertus was de non die alles regelde. Na de mis was altijd de tafel in de grote eetzaal gedekt. Daar konden wij ontbijten. Kattenkwaad werd niet getolereerd, dan hoefde je niet meer terug te komen.”

Ook werd Wessel gevraagd of hij het gras wilde maaien rondom Sint Franciscus. ,,Destijds waren de meisjes intern in opleiding en hadden hun kamers boven de kamers van de bewoners. Uiteraard was er ook een meisje dat ik heel leuk vond. Tijdens het grasmaaien werd ik door haar afgeleid en ging met de grasmaaimachine dwars door een paar mooie perken met rozen. De nonnetjes waren daar niet blij mee.”

Deze meisjes mochten officieel niet uitgaan. Wessel: ,,Maar een sleutel van het tuinhek was snel geregeld, zodat de meisjes met ons naar het Sint Antoniusgebouw konden gaan.” Woon- en zorgcentrum Sint Franciscus werd in 1958 geopend door de bisschop van Groningen - mgr. P.A. Nierman - en minister Marga Klompé. Bij de opening was Ineke Hoge-Mensink aanwezig. ,,Wij stonden met vlaggetjes langs de kant van de weg omdat de minister het opende”, schrijft ze.

Sint Franciscus is het oudste katholieke woon- en zorgcentrum in Drenthe.