Zangers werken mee aan Coevorder project Levenslied: ‘Muziek maakt iedereen blij’

Levenslied. Onder die noemer kunnen liefhebbers een eigen lied maken van het eigen levensverhaal. Zij krijgen hulp van volkszangers, tekstschrijvers en zangcoaches. De aftrap was vrijdagmiddag in de Fabriek te Coevorden.

Het project komt uit de koker van Cultureel Coevorden. De gemeente Coevorden zelf is in 2021 en 2022 dé culturele gemeente van de provincie Drenthe. De zangers Harm Spang, William Bossong - hij is vooral bekend als basgitarist van de band Mooi Wark - en René Karst gaan de deelnemers begeleiden. ,,Het levenslied gaat over levens: de leuke en de minder leuke dingen”, vertelt projectleider Roelie Lubbers-Hilbrands uit Noord-Sleen. ,,Dit lied ligt dicht bij jezelf. Hoe mooi is het om daarover te zingen? Ook groepen zouden kunnen meedoen.”

Lubbers is blij met Coevordenaar Spang, oud-Schoonoorder Bossong en Karst uit Hoogeveen. ,,Stuk voor stuk muzikanten die zich verbonden voelen met inwoners van (delen van) de gemeente Coevorden en met het levenslied. Ze kunnen hun enthousiasme goed overbrengen en zijn heel toegankelijk.” Volgens Lubbers is het de bedoeling dat de deelnemers echt zelf aan de slag gaan. Ze kunnen worden geholpen met het schrijven en zingen. Niet alleen leren zingen telt mee, maar ook de performance, zelfvertrouwen en de kracht van de mensen zelf. ,,In dat opzicht zijn de zangcoaches van belang.”

De startbijeenkomsten zijn in Schoonoord (28 januari, woonzorgcentrum Het Ellertsveld, met William Bossong), Geesbrug (30 januari, dorpshuis De Tiphof, met René Karst) en Coevorden (21 januari, gebouw Ravelijn Verbindt, met Harm Spang). De precieze invulling wordt later bekend, meldt Lubbers. Aanmelden kan door te mailen: culturelegemeente@coevorden.nl. Deelname is gratis en alle startavonden beginnen om 20.00 uur. Het project wordt in oktober afgesloten met een concert en de komst van een cd met alle nummers.

Harm Spang

De Coevorder volkszanger Harm Spang staat te popelen om de deelnemers te helpen. „In deze bijzondere coronatijd denk ik juist dat muziek nog meer verbindt en dan is zingen misschien wel het meest onderschatte gemis in deze tijd”, zegt Spang. „Natuurlijk zijn de deelnemers het belangrijkste. Zij hebben een levensverhaal, dat wij samen proberen om te zetten in muziek. Best bijzonder, want muziek is een taal die iedereen begrijpt. Het maakt iedereen blij.”

Spang kijkt ernaar uit om samen te werken met de zangcoaches - waaronder Christel Peters uit Nieuw-Schoonebeek - en met Karst en Bossong. ,,Alles kan en alles mag.” De Coevordenaar vindt Levenslied een prachtig project en iets kunnen betekenen geeft hem ‘enorm veel voldoening’. ,,René, William en ik zijn afzonderlijk van elkaar gevraagd, maar kijk even naar het rijtje waar ik tussen mag staan! Dat is toch in één woord geweldig? De bandleden van Mooi Wark en ook René Karst zijn profs in hetgeen ze doen en ik heb ontzettend veel respect voor hun carrière. Ik voel me dus vereerd dat ik hiervoor gevraagd ben.”

Meer informatie staat op www.cultureelcoevorden.nl/levenslied.