Freek Slagman van Just-British in Gees: ‘We kleden de winkel aan in kerstsfeer’

Het zijn roerige tijden in de wereld en ook in Gees, bij Just-British. De afgelopen twaalf jaar was Freek Slagman in deze tijd van het jaar druk met de voorbereidingen van de ‘Engelse kerstshow met een Victoriaans tintje en live gezongen Christmas Carols’. Door het coronavirus kan deze show niet doorgaan. En daarnaast ligt ook Brexit op de loer, met als ingangsdatum 1 januari 2021.

„Toen wij in de gaten kregen dat de kerstshow - zoals we die al jaren organiseren - niet door kon gaan, zijn we gaan nadenken over een alternatief”, vertelt Freek tijdens een gesprek. „Met als uitgangspunt natuurlijk de coronamaatregelen, maar ook het neerzetten van die heerlijke, echte Engelse kerstsfeer waar wij - en veel van onze klanten - enorm van genieten.”

Freek vertelt verder: „Onze winkel voldoet volledig aan de coronamaatregelen; er is desinfectiegel voor de handen, een verplichte looproute en een maximum aantal klanten dat tegelijk in de winkel kan. We gebruiken mondkapjes, een spatscherm en je kunt contactloos pinnen. Met al deze maatregelen houden wij dit jaar vanaf zaterdag 28 november een zogeheten kerstverkoop. We kleden de winkel aan in kerstsfeer, hebben een uitgebreid aanbod kerstartikelen en speciale aanbiedingen. Ook hebben we een leuk assortiment typisch Engelse lekkernijen kunnen inkopen.”

Bijzonder

De winkel in Gees heeft volle vitrines. Bijzonder, want Freek kan door de huidige maatregelen niet naar Engeland. Hoe zit dat met die volle vitrines? „In de jaren dat wij in Engeland inkopen deden, hebben we een mooi netwerk aan leveranciers weten op te bouwen”, vertelt Freek. „Hierdoor hebben wij al een aantal pallets vol met artikelen kunnen ontvangen. Het is een andere manier van inkopen, want het is nu een verrassing wat we binnen krijgen. Maar de samenwerking met de leverancier is erg goed en tot nu toe pakt het allemaal fantastisch uit. De inmiddels welbekende leuke, gekke, onverwachte sint- en kerstcadeautjes zijn dan ook weer volop bij Just-British te koop.”

De hamvraag is hoe het nu zit met Brexit? „Dat weten we nog steeds niet”, zegt Freek hoofdschuddend. „Het is nog steeds niet duidelijk welke afspraken er straks zullen zijn. Of dat het toch een harde Brexit wordt: een afscheiding zonder handels-afspraken. Als dat het geval is, dan houdt het voor ons op. Dat zou dan betekenen dat deze kerstverkoop de laatste wordt voor Just-British.” Even valt hij stil, maar dan voegt Freek er vol enthousiasme aan toe: „En dat is ook een van de redenen dat we dit het jaar de Engelse kerstsfeer niet zomaar voorbij willen laten gaan!”

Meer informatie staat op www.just-british.nl.