Jan Bouke Hingstman: 'Status Quo wordt onderschat'

The Beatles is het beste dat de popmuziek ooit heeft voortgebracht, gevolgd door Status Quo als goede tweede. Dat vindt tenminste Jan Bouke Hingstman uit Emmen, auteur van de eerste Nederlandse Status Quo biografie die sinds vorige week in de winkel ligt.

Ruim twee jaar heeft de superfan aan ‘Status Quo - De Kracht van de Eenvoud’ gewerkt. De 54-jarige laborant, oud-inwoner van Oosterhesselen, is sinds zijn negende jaar fan van de band die hij vooral roemt vanwege de vrolijke positieve muziek. ,,Hun gitaarsound is de mooiste die er is. Bovendien zitten de songs goed in elkaar. Status Quo wordt echt onderschat”, aldus de debuterende schrijver.

In the Army Now

De Britse band, die in 2013 optrad op Retropop, is bij het grote publiek vooral bekend van de hits Rockin All over the World, Whatever You Want en In the Army Now. Dat laatste nummer was voor de Emmenaar reden om zijn helden tijdelijk de rug toe te keren. ,,Dat was niet mijn stijl en ik verloor ze daarna een tijdje uit het oog.” De Emmenaar schat zijn favoriete band trouwens hoger in dan The Rolling Stones.

Het boek, verschenen bij Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, is vooral een naslagwerk waarin het wel en wee van Status Quo beschreven staat. Wie hoopt op smeuïge roddels of ‘brekende’ nieuwtjes komt bedrogen uit. ,,Het is het meest actuele naslagwerk dat er bestaat en ook nog eens de eerste Nederlandstalige. Een totaalboek zeg maar”, beschrijft Hingstman zijn pennenvrucht. De bandleden zelf krijgen de productie zelf waarschijnlijk nooit onder ogen. Pogingen van de schrijver om ze te bereiken strandden op een zwijgzaam management.

Trots is de auteur zeker op zijn productie maar hij is vooral erg dat hij de foto’s van popfotograaf Gerald Rappard mocht gebruiken. ,,Hij heeft volgens mij alle concerten en bijeenkomsten die ertoe doen bezocht en op de foto gezet. Ik mocht zijn materiaal gratis gebruiken en daar ben ik hem echt heel erg dankbaar voor.”

Niet jaloers

Jaloers op zijn helden van Status Quo is de biograaf niet. Hij heeft genoten van zijn debuut als schrijver en is daar tevreden mee. ,,Ik heb voor de muziekvereniging waar ik lid van was wel eens over Status Quo geschreven, maar dat is anders dan een boek. Ik ben gewoon aan de slag gegaan en gelukkig viel het bij de uitgever in de smaak.” Behoefte aan een eigen muzikale carrière heeft Hingstman er trouwens niet door gekregen. ,,In de auto zet ik altijd een Status Quo cd op en zing ik lekker mee, maar dat hoort gelukkig niemand.”