Esdal College krijgt kunstenaars op bezoek

Leerlingen van het Esdal College aan de Oosterstraat in Emmen maken kennis met verschillende kunstenaars. Milan Schludel beet afgelopen week het spits af door te vertellen over zijn werk als professioneel danser.

Drijvende kracht achter het project ‘Kunstenaar in de klas’ is cultuurcoördinator Petra Drost. Dit schooljaar wordt het project in samenwerking met De Kunstbeweging uitgevoerd op de Emmer scholengemeenschap.

Drost vertelt: ,.Ik vind het belangrijk en waardevol dat onze leerlingen kennismaken met beroepskunstenaars. Ze komen over het algemeen nauwelijks in aanraking met de mensen achter de kunstwerken. Op deze manier ervaren de leerlingen wat er allemaal bij komt kijken als je een artistiek beroep kiest.”

Architectuur

Ze vervolgt: ,,We hebben in deze pilot gekozen voor vier kunstdisciplines, namelijk dans, architectuur, audiovisueel en theater. Door kennis te maken met verschillende professionele kunstenaars gaan leerlingen beseffen dat kunst veel meer is dan ‘een schilder met een baret en een kwast’. Het project past perfect binnen het nieuwe CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming, red.) waarbij het ‘meemaken’ cruciaal is. Leerlingen moeten de kunst actief ervaren door kunstuitingen in een levensechte professionele context mee te maken. Dan pas krijgt de kunst echt betekenis!”

Bibian Welbergen van stichting De Kunstbeweging vult aan: ,,Juist in deze tijd willen we culturele activiteiten zoveel mogelijk door laten gaan om zo de kwaliteit van het cultuuronderwijs op peil te houden. Er valt met een beetje creativiteit best coronaproof te werken. Milan Schludel was de eerste kunstenaar, die vertelde over zijn werk. Komende weken is het de beurt aan een architect, een film/videomaker en een theatermaker.”