CSVC-trainer Nico Kats: ‘Teambuilding als route naar hervatten voetbalcompetitie’

Blijf thuis én werk thuis is het credo, maar voor voetbaltrainer Nico Kats van CSVC is dat een onmogelijke opgave.

Binnen de beperkingen die het amateurvoetbal al een aantal weken opgelegd heeft gekregen, ziet de 62-jarige inwoner van Ommen nog voldoende mogelijkheden om met zijn selectie actief te blijven. „Ik ben niet de man die denkt aan wat niet mogelijk is, want daar kun je nooit gemotiveerd door raken. Ik kijk daarom altijd naar perspectief en kansen.”

Maximaal vier spelers en niet duelleren is teruggebracht naar maximaal twee spelers. De trainer van de zaterdag derdeklasser uit Coevorden legt zijn hoofd echter niet in de schoot. De spelersgroep heeft na het tijdelijk stopzetten van de competitie nog geen trainingsavond onbenut gelaten. „Alles is er opgericht om mijn jongens te motiveren, want ook mentaal werkt deze sportloze periode door in de spelers. Elkaar ontmoeten op de club en de verbinding zoeken. Dat is op dit moment wat er echt toe doet”, aldus Kats.

Met Nico Kats haalde CSVC dit seizoen niet alleen een voetbaltrainer met heel veel vlieguren binnen, maar ook een man met een ongekende liefde voor de voetbalsport. „De liefde voor het voetbal houdt ons op dit moment op de been. We staan voor grote uitdagingen. Er zijn veel onzekerheden en we moeten afwachten of de competitie medio januari weer kan worden hervat.”

Wedstrijdgericht

Ondertussen werkt de bevlogen trainer op sportpark Klinkenvlier met zijn spelersgroep diverse trainingsvormen af. „Het zijn oefeningen die passen bij de warming-up: zijwaarts aanzetten, sprintoefeningen. In de aangepaste trainingsvormen mag de bal uiteraard niet ontbreken, zoals pass- en trapvormen en op het juiste been inspelen.” Het liefst laat Kats zijn spelers uiteraard wedstrijdgericht en op het scherpst van de snede duelleren, maar hij is gehouden aan de beperkingen. „Er is echter nog voldoende variatie om het uitdagend te houden. Dus van mijn zijde geen trainingsschema op de groepsapp, maar samen op het veld bezig zijn.”

Bij Nico Kats gaan mentaliteit, tactiek en discipline samen. „Voetbal is voor mij je vrijheid nemen tot waar het kan. Dat betekent verantwoordelijkheid geven aan spelers. Zorgen dat iedereen zich gewaardeerd voelt, maar het moet wel rechtdoorzee gebeuren.” Kats, die beseft dat sommige spelers wel aan zijn aanpak moesten wennen, heeft een uitgesproken mening en wil een gezond stukje sportbeleving zien. „Je moet met hart en ziel willen voetballen.”

Op het cv van Nico Kats - in het bezit van het diploma Trainer Coach 1 - staan tot nu toe: HHC Hardenberg 2, SC Rouveen, OVC’21, EMMS, assistent-trainer Flevo Boys en de afgelopen drie seizoenen Rohda Raalte.

Geluk

CSVC bezet in de 3e klasse D op dit moment de achtste plaats met vier punten uit evenzoveel duels. „We staan er fysiek heel goed op. Ook in de tweede helft konden we onze tegenstanders hierdoor steeds behoorlijk pijn doen, maar het geluk was nog niet altijd aan onze zijde. Dat is een kwestie van geduld, want het komt goed”, besluit Kats.