Schakers Het Kasteel zijn volop online actief

De schaakcompetities liggen stil, maar toch zijn er volgens voorzitter Gerjan ter Wal van schaakclub Het Kasteel uit Coevorden gelukkig nog wel de nodige lichtpuntjes. ,,Bordspellen zijn in deze coronatijd ontzettend populair en het schaakspel is zelfs aan een ongekende opmars bezig.”

Ter Wal ziet dat er veel meer online geschaakt wordt dan voor de coronacrisis. ,,Het schaakspel op Twitch - een onlinekanaal voor het bekijken van allerlei spellen – wordt zeer actief gestreamd en gevolgd. De topgrootmeesters uit de schaakwereld hebben in vrije korte tijd honderdduizenden volgers. Verschillende online schaaksites hebben op ieder uur van de dag vele tienduizenden actieve spelers. Je ziet ook dat veel jongeren weer zijn begonnen met schaken.”

Zolang de huidige maatregelen van kracht zijn - en de reguliere schaakavonden niet mogelijk zijn - wordt er door leden van de Coevorder schaakclub dus vooral vanaf het digitale schaakbord gespeeld. Het  schaken via internet is volgens Ter Wal een andere discipline. ,,Het spel en denkproces zijn weliswaar hetzelfde, maar bij de virtuele partijen zie je de lichaamstaal van tegenstanders niet. Dat maakt het wel lastig en bovendien wordt er ook in een sneller tempo gespeeld."

'Battle of Drenthe'

Veel belangstelling is er ook voor de 'Battle of Drenthe'. Dit is een initiatief van de Drentse verenigingen, waar alle leden en niet-leden uit de provincie Drenthe kunnen deelnemen aan een online competitie. ,,Het provinciaal initiatief is op touw gezet door het Emmer Schaak Genootschap (ESG). Elke woensdagavond wordt er gespeeld, waarbij het resultaat meetelt voor de competitie. Details hierover zijn te vinden op de website en op de Facebookpagina van de Noordelijke Schaakbond NoSBo."

Toch blijft het volgens Gerjan ter Wal allemaal improviseren. ,,Net als bij andere verenigingen hebben we bij Het Kasteel het programma helemaal om moeten gooien. Tijdens de eerste coronagolf in maart zijn de competities stilgelegd, zowel de interne partijen als de competitiewedstrijden van de Noordelijke Schaakbond. Omdat er in de zomerperiode sowieso niet veel geschaakt wordt, is het seizoen in september - direct na de versoepeling van de voorzorgsmaatregelen - weer van start gegaan. Helaas moest medio oktober bij de tweede golf opnieuw het schaken worden stilgelegd."

Meedenken

Gerjan ter Wal vervolgt: ,,Hoe we verder gaan is nog niet helemaal duidelijk, net als met heel veel andere zaken omtrent corona. We volgen de nauwgezet de maatregelen, zoals die door de overheid worden afgekondigd. Gelukkig helpt ook het Hervormd Ontmoetingscentrum – onze vaste speellocatie -  met het meedenken in deze lastige situatie. Zo zorgen we ervoor dat de afstand tussen de schakers gehandhaafd kan worden en beperken we het besmettingsgevaar.”

De voorzitter van Het Kasteel verwacht dat de Noordelijke Schaakbond en de schaakverenigingen ongetwijfeld met een alternatief komen als fysieke wedstrijden langdurig niet mogelijk zijn. ,,We passen ons aan en hopen er, net als iedereen, het beste van.”