Marathonloper Hennie Lensink moet pelgrimstocht afbreken

De hardloopkalender 2020 lijkt voor Hennie Lensink een puzzel van duizend stukjes. De 69-jarige Coevordenaar zag dat niet alleen vrijwel alle marathons werden geschrapt, maar zelfs op zijn bijzondere pelgrimstocht naar Santiago de Compostela rustte geen zegen. De wandeltocht naar het bedevaartsoord in het noordwesten van Spanje moest door corona halverwege worden afgebroken.

Een hard gelag voor een man die niets liever doet dan hardlopen en inmiddels al liefst 85 marathons op zijn palmares heeft staan. De pelgrimstocht had hij uitgekozen om in deze heftige crisis de rust en stilte te vinden.

Hennie Lensink had dit jaar al zijn zinnen gezet op de veertigste editie van Marathon van Rotterdam. Eén van de mooiste hardloopevenementen van ons land. Starten onder de iconische Erasmusbrug, samen met tienduizenden hardlopers na 42,2 kilometer over de finishlijn op de Coolsingel. Aangemoedigd door duizenden toeschouwers. Een fantastisch vooruitzicht voor Lensink. Door de voortwoekerende coronapandemie bleef de Coolsingel leeg.

De doorgewinterde marathonloper ging in het voorjaar op zoek naar een andere fysieke uitdaging en koos voor de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Met als doel om uiteindelijk in het najaar in de grootste en bekendste bedevaartplaats van Europa te arriveren. ,,Begin april ben ik gestart bij de Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen en liep wekelijks tussen de 30 en 40 kilometer. In een gemiddeld tempo van acht kilometer per uur. Ik hoefde niet tot het gaatje te gaan, maar bleef zo wel in conditie.” In Frankrijk moest Lensink vanwege alle beperkingen rondom corona de strijd staken en huiswaarts keren. ,,Komend voorjaar hoop ik de pelgrimstocht, langs prachtige landschappen en cultuurhistorisch erfgoed, alsnog te kunnen volbrengen.”

Voldoende uitdagingen

Voor Hennie Lensink blijven er in deze sportloze tijd gelukkig toch nog voldoende uitdagingen. Afgelopen zaterdag volbracht hij de Virtual Ultra Trail over een lengte van 50 kilometer: bijna zes uur hardlopen in het Nationaal Park Drentsche Aa. Begin oktober was de fanatieke hardloper nog actief in de Oostenrijkse bergen. ,,Ik kan in ieder geval mijn sportieve ei nog kwijt”, zegt Lensink met een glimlach.

Hoe dan ook is het voor de Coevordenaar een rare gewaarwording dat de officiële hardloopkalender leeg is. Vier of vijf marathons per jaar zijn geen uitzondering voor Lensink, maar gelet op de huidige risico’s is deelname aan een marathon volgens hem op dit moment uiterst onverstandig. ,,Ik adviseer zeker geen lange duurlopen omdat het coronavirus overal op de loer ligt. Je moet nu niet tot het uiterste willen gaan, want daarmee verzwak je het immuunsysteem.”

Gedisciplineerd

De atleet hamert erop om toch vooral in conditie te blijven. ,,Doordeweeks lichte intervaltrainingen en in het weekend vaak alleen of met een partner duurlopen tussen de 12 en maximaal 21 kilometer. Als je gedisciplineerd en beheerst genoeg bent om te trainen en jezelf goed te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat je helemaal klaar bent op het moment dat er weer gelopen mag worden. In het komend voorjaar liggen dan diverse persoonlijke records in het verschiet.”

Vanwege het coronavirus zijn ook de trainingen van loopgroep CoDaC, waar Hennie Lensink als trainer aan verbonden is, sinds begin maart stopgezet. ,,Er mag nog slechts in groepjes van vier worden getraind. Wat we als trainers nog wel doen is de wekelijkse sessies van de maandag- en woensdagavond via de groepsapp met de leden van CoDaC te delen. Verder worden ieder weekend ook de duurloopafstanden in de app gezet.”

De CoDac-leden hebben de trainingsschema's voor de afgeblazen marathons overigens niet voor niets afgewerkt. ,,Een marathontraining is nooit voor niets. Je hebt iets opgebouwd waar je later nog van gaan profiteren. De voorbereiding heeft de lichamelijke conditie enorm versterkt. Dat moeten we middels een aangepast trainingsschema vasthouden. Ik zou tegen alle hardlopers willen zeggen: blijf wel trainen en in beweging. Juist in deze tijd is het belangrijk fit te blijven”, besluit Lensink.