Coevorder tennisclubs slaan zich goed door coronacrisis heen

Bij de Coevorder tennisclubs bloeit er in coronatijd nieuw enthousiasme op voor tennis. Niet alleen voetballers, handballers en volleyballers stillen hun sportieve honger op de tennisbanen, ook de jeugd maakt kennis met tennis.

Bij CTC Coevorden stond de champagne en de jubileumtaart met honderd kaarsjes klaar, maar de kaarsjes werden niet uitgeblazen. Ook hier was corona de boosdoener. ,,Ons 100-jarig bestaan zouden we in juni op grootse wijze vieren. De jubileumcommissie had een interessant weekprogramma in elkaar gezet, maar er moest helaas een streep door. We proberen een deel van het programma toch nog over te hevelen naar 2021”, zegt secretaris Sandra Wenker.

Zeventien teams van CTC waren tot 13 oktober in competitieverband nog volop actief, maar door de coronamaatregelen is de competitie stilgelegd. ,,Ondanks dat we niet in wedstrijdverband kunnen spelen, zijn we natuurlijk ontzettend blij dat we op onze banen toch kunnen blijven tennissen.”

Dat geldt evenzeer voor teamsporters en andere belangstellenden. Ze kunnen bij CTC terecht voor een winterlidmaatschap. ,,Deze aanbieding loopt tot 1 maart en heeft al een aantal nieuwe aanmeldingen opgeleverd. Ook in de zomermaanden hebben we, met evenveel succes, een dergelijke abonnementsvorm gehanteerd."

Het jaarlijkse Coevorden Ludwig Hypotheken Open toernooi ging in september wel door, met 140 deelnemers. Verder maakte CTC de afgelopen zomer propaganda met kennismakingslessen, die ook nieuwe leden heeft opgeleverd. ,,We hebben nu nog een beginnersgroep voor tennislessen. De lessen worden nu allemaal op de binnenbaan van het Racket en Bowlingcentrum Coevorden gegeven. Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden."

Sandra Wenker is tevreden met het feit dat CTC ook in deze uitdagende tijd voldoende mogelijkheden aan sporters kan bieden om lekker buiten te kunnen blijven sporten. ,,Onze drie smashcourtbanen kunnen het hele jaar door gebruikt worden. Ook houden we twee van de vier gravelbanen open."

Veel nieuwe gezichten

Tennisvereniging Sleen zag tijdens Zomer Challenge meer dan veertig nieuwe gezichten op de tennisbaan. ,,In totaal is de helft ook daadwerkelijk lid geworden”, maakt voorzitter Klaas Schepers de tussenbalans op. De tennisclub uit Sleen is actief bezig nieuwe leden aan de club te binden. ,,Alle deelnemers van Zomer Challenge zijn afgelopen week aangeschreven en kunnen tot eind van dit jaar gebruiken blijven maken van het voordeelabonnement.”

Schepers zegt het initiatief van tennisbond KNLTB te omarmen om jeugd en volwassenen - die niet lid zijn van de club - tijdelijk voordelig te laten tennissen. ,,Men ontvangt wel een KNLTB-pasje, maar tot eind dit jaar zal er geen contributie worden geïncasseerd. Veranderende omstandigheden vragen om maatwerk en andere vormen van lidmaatschap. Daar haakt de tennisbond heel goed op in.”

Inwoners van Oosterhesselen en omgeving kunnen bij tennisvereniging De Havezathe tot het eind van dit jaar gratis en onbeperkt tennissen. Dit leverde vorige week bij het startsein van de actie prompt al zes nieuwe leden op en dat aantal zal volgens bestuurslid Felice Prent ongetwijfeld stijgen. ,,Op deze wijze wil onze vereniging de tennissport op een laagdrempelige wijze bij de inwoners in de voormalige gemeente Oosterhesselen onder de aandacht brengen. Ook leenrackets zijn beschikbaar. Met onze fraaie accommodatie aan de Edveensweg kunnen we een prima alternatief bieden voor de teamsporten.”

Goed alternatief

Met een najaarsabonnement hoopt tennisclub LTC Zweeloo de sporters - die nu niet in clubverband kunnen spelen - een goed alternatief te kunnen bieden. ,,Niet alleen mensen die beginnen met sporten kunnen lid worden, maar ook sporters waarvan de competitie opnieuw is stilgelegd kunnen bij ons terecht”, zegt voorzitter Patrick Bobbe. ,,Dan is tennis een mooi alternatief en het clubgevoel lijkt dan ook weer snel terug te komen.”

In de afgelopen maanden was er bij LTC al veel animo voor het zomerlidmaatschap. De tennisclub stelt de baan met een najaarslidmaatschap de komende weken ook weer open voor belangstellenden. ,,Deze periode is voor onze club uitdagend, maar bieden wel kansen. Tennis is bij uitstek een sport die op 1,5 meter afstand beoefend kan worden.”

Het clubhuis blijft gesloten, maar bij LTC mag in ieder geval wel vrij worden gespeeld. Dat geldt zowel voor het enkel- en dubbelspel. ,,Er was aanvankelijk nog wel onduidelijkheid over wel of geen dubbelspel, maar aangezien er wel in groepen van vier gesport mag worden kan er veilig gedubbeld worden. Dat heeft ook tennisbond KNLTB nog eens expliciet laten weten."

'Padel heeft ons een enorme boost gegeven'

Ook LTC Dalen heeft het ledenaantal zien groeien, maar dankt dat vooral aan de opmars van padel. De onlangs aangetreden voorzitter Gerrie Westenbrink is blij met deze boost. ,,Sinds de renovatie van het sportpark en de bijbehorende aanleg van een padelbaan is het ledenaantal zelfs verdrievoudigd tot ruim 250 leden.” Padel noemt Westenbrink een echte sportieve verslaving. ,,Het is een mix tussen tennis en squash. In 2018 hebben we de eerste padelbaan aangelegd. De komst van een tweede padelbaan - eind november – is een volgende stap om de faciliteiten bij onze club verder uit te breiden.”

De afgelopen maanden zag LTC Dalen - net als de naburige tennisclubs -  veel aanloop van nieuwe leden. ,,Het is jammer dat de coronamaatregelen de andere sporten zo hard raken. We zitten in een vervelende situatie, maar bij LTC Dalen is nog voldoende gelegenheid om sportief bezig te blijven. Belangstellenden die nu een lidmaatschap voor 2021 afsluiten, kunnen tot eind van dit jaar gratis gebruik maken van de tennis- en padelfaciliteiten."