Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 31

,,Als je goed naar de foto kijkt, staat de naam ‘VONK’ op het witte gebouw met het grijze dak”, mailt Rob van Beveren. Hij schrijft: ,,Deze gebouwen stonden aan de Looweg. Daar was de afdeling waar onder meer de elektromotoren van de NAM-locaties werden gereviseerd. Het andere deel werd eind jaren zestig gebruikt als magazijn.”

Ook Bert Wessel is achter het toetsenbord van zijn computer gekropen en duikt nog verder in de geschiedenis van het gebouw. ,,Het pand was vroeger de textiel- en bandfabriek van Cramer, die het overdeed aan Van Breugel. De firma Van Breugel verhuisde later naar de Parallelweg en volgens mij was daar de heer Spruit directeur.”

Wessel vertelt verder: ,,In de jaren vijftig werd het pand door Vonk betrokken die er schakelkasten bouwde voor de NAM. Veel werknemers van Vonk werkten op NAM-locaties. De algehele leiding aan de Looweg was in handen van Jan Bulthuis. Op het kantoor is ook de volleybalvereniging Vonk ontstaan. Mien was de echtgenote van Jan Bulthuis en leidde de vereniging.”

Wessel kan nog veel namen noemen van mensen met wie hij in het verleden heeft gevolleybald, zoals Sjaak Westerman, Jan Gevers, Joop Manuel, Jan Post en Henk Stevens. Ook was er een damesteam met onder anderen Betty Gevers, Mien Bulthuis, Janny Kuipers en Janny Vonk. In de fabriek aan de Looweg zijn veel techneuten opgeleid, waaronder Bertus Plasman. Hij kan er veel over vertellen. ,,Vroeger was het een leerlooiersfabriek. Toen Vonk het overnam, zat op de bovenverdieping van het middelste pand het magazijn van onze Joop Haverkort."

Het linker pand met het rode dak was de elektromotoren revisie van Van Varik. Later nam Geert Hanken dit over. Hanken is nu eigenaar van de winkel ‘HET’, die zich aan de Looweg bevindt. Plasman weet nog wel een leuke anekdote te vertellen. ,,Waar op de foto de transformator staat, stond vroeger een schoorsteenpijp. Die zou omver worden gehaald. De hele buurt moest de ramen en deuren afschermen met hout, wat ook gebeurde. Maar die middag kwam er een man met een ladder en hing een bordje aan de schoorsteenpijp met de tekst ‘1 april’.” Piet van der Weide weet dat in de fabriek de wikkelaarij van Geert Hanken zat.