Amateurclubs werken met potlood aan vervolg sportagenda

De amateursport werd afgelopen week voor de tweede keer deze coronacrisis stopgezet. Pas vanaf 11 november kunnen de programma’s door de sportclubs weer worden ingevuld, maar wel met potlood. Hoe het verdere verloop van de competities eruit zal zien, blijft giswerk. Het vervolg wordt omgeven door veel onzekerheden.

,,Nu in de samenleving de coronacijfers oplopen, kunnen we niet anders dan zo goed mogelijk doen wat we mogen doen; binnen de mogelijkheden de mensen veilig laten trainen”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB.

Daarmee hoopt de voetbalbond dat versoepelingen van de maatregelen zich via de routekaart van het kabinet zo snel mogelijk aandienen. ,,Een pauze van twee weken is voor de competities te overbruggen maar gaat dit veel langer duren, dan kunnen de negatieve gevolgen voor het sportieve en sociale netwerk - dat amateurvoetbal heet - wel eens structureel worden. We moeten de voordelen die het sporten en het amateurvoetbal bieden dan ook niet uit het oog verliezen. Niet tijdens de coronatijd en ook niet voor daarna”, aldus Van der Zee.

Spelplezier stilgelegd

Met de competities wordt volgens de KNVB ook opnieuw het spelplezier bij de voetballers stilgelegd. Dat baart de voetbalbond zorgen. ,,Hoe vaak kunnen zij zich blijven opladen om sport een belangrijk deel van hun vrije tijd te laten uitmaken? Kost dit de clubs straks leden? De verenigingen worden draaiende gehouden door vrijwilligers. Op hen wordt opnieuw een enorm beroep gedaan om alles op hun club om te gooien. Hoelang blijven zij dit nog leuk vinden om te doen?”

Dat geldt ook voor het financiële vlak. Van der Zee: ,,Amateurverenigingen zijn geen vetpot. Nu moeten zij het nog langer stellen zonder een groot deel van hun inkomsten, want drie weken geleden moesten de kantines al dicht. Hoe lang kunnen zij deze financiële klappen nog incasseren?”

Volgens de voorlopige planning zal het amateurvoetbal in district Noord op 14 en 15 november worden hervat met een inhaalronde. Op 21 en 22 november staat weer een volledige speelronde  gepland, maar voor KNVB en clubs is het geduldig wachten op groen licht uit Den Haag.