Hoe gaat de nieuwe berceau bij de Weeshuisweide in Coevorden eruit zien?

Inwoners van de gemeente Coevorden kunnen vanaf vrijdag 16 oktober stemmen op drie ontwerpen voor de berceau aan de Weeshuisweide in Coevorden.

Een berceau is een pad waarbij aan beide zijden heggen zijn geplaatst. Deze zijn aan de bovenzijde met elkaar verbonden, waardoor een soort van tunnel ontstaat.

De aanleg maakt deel uit van een opknapbeurt voor het Coevorder centrum. De gemeente wil de markt, haven, citadelpunt en Weeshuisweide met elkaar verbinden tot één Kasteelpark. De berceaus worden ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond uit Groningen.

Drie ontwerpen

Het eerste ontwerp beschrijft het architectenbureau als 'meest klassiek'. Vanaf de berceau hebben wandelaars een uitzicht op het kasteel. Het wandelpad verbindt de Weeshuisweide met de markt in het centrum van Coevorden. De stalen bogen van de berceau zijn versierd met klimplanten waaraan fruit en bloemen groeien.

Bij het tweede ontwerp bestaat de berceau uit elegante en vloeiende vormen. De betonnen voet en smeedijzeren stalen bogen stellen de toegangspoorten tot de Weeshuisweide voor. De klimplanten hechten zich volledig aan de berceau.

Het derde ontwerp wordt gepresenteerd als een speelsere variant van een klassiek berceau. Dit blijkt uit de opstelling en de hoeveelheid gebruikte materialen. Er is stalen gaas toegevoegd om ‘gaasroutes’ te vormen. De klimplanten bekleden deze gaasroutes volledig. Maar er blijven ook genoeg open stukken over zodat het een luchtig ontwerp wordt.

Stemmen

Inwoners van de gemeente Coevorden kunnen vanaf 16 oktober hun stem uitbrengen. Dit kan online, maar ook op de Weeshuisweide zelf. Van 16 tot 29 oktober staan de drie ontwerpen op ware grootte op de Weeshuisweide, zodat inwoners een beter beeld krijgen van hoe de berceaus er mogelijk uit gaan zien.