Ingezonden: Deze vuilsporter roept ‘help!’

De redactie kreeg deze inzending binnen van Mieke Venhorst uit Coevorden.

Ik ben een vuilsporter: ik sport en ruim dan meteen het zwerfvuil op. Hoe hoopvol waren die massale demonstraties van jongeren voor behoud van hún milieu! Ze wijzen hierbij naar de bestuurders.

Dáár zijn we heel goed in: wijzen naar een ander, maar onze eigen verantwoordelijkheid niet nemen. Zo zie ik veel jongeren al lurkend aan blikjes, flesjes en shakes hun sporen achterlaten in bermen en begroeiing als kleinduimpjes, die anders hun weg naar huis niet terug kunnen vinden.

Volwassenen kunnen er ook wat van. Kijk maar eens naar al het zwerfvuil langs de (auto)wegen. Ik vind de wereld aan sigarettenpeuken en -verpakkingen, maar ook gewoon gedumpte zakken puin en ander afval wat naar de vuilstort zou moeten.

Gebrek aan prullenbakken? Niet per se. Vaak blijven die maagdelijk leeg, al zouden meer vangbakken zeker helpen. De daders tonen een schokkende onverschilligheid in hún milieu.

Onze gemeentebestuurders hebben gekozen voor een C-status groenonderhoud: de laagste! Zodoende blijkt het onmogelijk om vóór het grasmaaien het zwerfvuil te ruimen. De maaier hoort splash, skrrrtsj, wéér een blikje of flesje aan gruzelementen: goede machine!

Verder wordt er twee keer per week machinaal geveegd in de binnenstad: zo wordt er echter geen zwerfvuil van het gras, uit de perkjes en van de parkeerplaatsen geruimd. Als de gemeente zou kiezen voor de A-status - de hoogste - zou de OZB wel één keer zo duur worden, hoorde ik. Dat is wel eenzijdig bekeken, want andere keuzes zijn best mogelijk. De binnenstad kan nog zo mooi gemaakt worden (kost ook bakken met geld), maar als het zo’n rotzooi is, is dat bepaald geen visitekaartje!

Tenslotte, wat zou het een verbetering zijn als iedereen gewoon weer zijn eigen straatje zou ruimen. Ik ben niet in dienst van de gemeente, heb geen taakstraf en het vuilruimen is mijn hobby niet. Ik houd alleen van onze prachtige gemeente Coevorden en wil deze graag behouden voor de toekomst.

Gelukkig krijg ik veel complimenten tijdens het vuilsporten en soms wijst men mij op plekken waar veel rotzooi ligt. Antwoord: doe het lekker zelf, gooi de troep in de vuilnisbak en help mee.