Column Roelie Lubbers | Tweede leven

Tijdens mijn oriëntatie op cultuur in onze mooie gemeente belandde ik in de Galerie Kunst op Vijf op Sallandsestraat 5. Met veel enthousiasme maken de mensen van het Coevorder Kunstenaars Collectief daar objecten, collages en schilderijen in de meest uiteenlopende stijlen.

Ze vertelden me vol verve over hun jaarlijkse expositie in januari/februari, waar iedereen aan kan deelnemen. Recycle kunst is het thema voor 2021 en aanmelden kan via info@kunstopvijf.nl. Alles wat al een keer een leven heeft gehad, mag gebruikt worden.

Mijn gedachten gingen gelijk naar vroeger, naar de kleuterschool, waar we van toiletrollen, melkflessen en brintapakken de gekste dingen maakten. Maar ook moest ik denken aan de Zuidenveldtentoonstelling, waar in de straatversiering dit onderwerp maar wat vaak is gebruikt. Handenarbeid next level! Echte kunst! Het waardeloze wordt waardevol, het gewone bijzonder. Door troep te zien als materiaal, inspiratie en basis voor een kunstwerk komt veel creativiteit naar boven. Tegelijkertijd wordt op een esthetische, humoristische en niet-confronterende manier de aandacht gevestigd op milieuproblematiek.

Kunst en duurzaamheid komen samen. De mens die zoveel verspilt en kapot maakt, zal moeten herstellen en repareren. Sloophout wordt tafel, een serie wijnflessen wordt lamp, een autoband een bloembak. Of zwerfafval uit de oceaan wordt een bijzondere walvis, oude moertjes en boutjes worden een prachtig beeld, afgedankte overhemden een bonte quilt en gekleurde knoopjes een beeldig schilderij. Begint het al te kriebelen?

Pablo Picasso deed het al en bij het ontstaansproces zei hij: ,,Ik zoek niet ,maar ik vind”. Er is vast veel te vinden: landbouwwerktuigen, wol, bananenschillen, paardenhaar, glasscherven, fietsbanden, flessendopjes. Dus niets meer weggooien, maak er iets moois van!

Reageren? Stuur een mail naar: culturelegemeente@coevorden.nl of bezoek de website www.cultureelcoevorden.nl.