Peter Gras uit Dalen: ‘Ik roep vooral jongere inwoners op om bestuurlijk actief te worden’

Peter Gras is gepensioneerd en interim-directeur bestuurder sport en welzijn. Lees meer over de 67-jarige Dalenaar in deze Doorloper.

Een relatie?

„Ja, ik woon samen met Riet en sinds kort hebben we een pup. Dat is een Hollandse Smoushond. Onze zonen wonen in Utrecht.”

Dalen betekent voor mij:

„Een pracht van een woonplaats, goede voorzieningen en een zeer grote betrokkenheid van de inwoners met de leefbaarheid van hun dorp. Met het station en de snelweg om de hoek hebben we een uitstekende verbinding naar het westen en Duitsland. De schitterende uitloopgebieden bieden een goede recreatieve en sportieve waarde. Dus een super woonplaats.”

Als ik de baas van Dalen zou zijn, dan:

„Zou ik er alles aan doen om ons dorp energieneutraal te maken, een grote biodiversiteit nastreven en daarmee Dalen een duurzaam dorp te laten worden.”

Vroeger ging ik altijd stappen in:

„Ben geboren in Schoonebeek en dus ging ik altijd naar de eigen jeugdsoos. In Dalen werd ‘t Oelnbret, toen nog een bar en dancing, wel bezocht. Ook gingen we tijdens het Zuidenveld altijd vanuit Schoonebeek naar Dalen.”

De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed!

„Ik volg de strips van Dirk Jan. Die keer ging het over een hondencursus waarvoor hij zakte. Zeer toepasselijk omdat ik met de pup ook op cursus zit.”

En dat ik huilde ook…

„Toen mijn jeugdvriend als gevolg van een noodlottige val kwam te overlijden. Een enorme leegte.”

De mooiste muziek is voor mij:

„Oei, een moeilijke keuze. Ik heb een brede muzieksmaak, zo ben ik al mijn hele leven fan van Van Morrison. Houd van blues, maar ook dance, cellomuziek en een aantal noordelijke artiesten zoals Ane Brun en Agnes Obel. Ik zit in zanggroep van 10 – 12 en daarmee zingen we songs uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90 tot nu.”

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is:

„Mijn hond begroet me hartelijk, ik ga er een eind mee wandelen en natuurlijk daarna lekker koken!”

Mijn favoriete vakantiebestemming is:

„Scandinavië! Vorig jaar IJsland bezocht en sindsdien is dat ook een topfavoriet land, want de natuur, de puurheid, stilte en eenzaamheid zijn geweldig.”

Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje:

„Alle vrijwilligers in de werkgroepen van Dorpsbelangen Dalen. Tjonge, wat een inzet voor hun dorp, groots! Ook mijn medebestuursleden van stichting Inwoners aan Zet wil ik complimenteren. We vervullen een belangrijke functie voor alle vrijwillige initiatieven in de gemeente Coevorden en die nog niet in staat zijn om al een bestuur te worden van een vereniging, stichting of coöperatie. Kijk maar eens op onze site: www.stichtinginwonersaanzet.nl.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:

„Riverkeeper van een rivier in Noorwegen. Deze zorgt ervoor dat de waterkwaliteit goed blijft zodat de zalmen en forellen er kunnen paaien en leven. En natuurlijk dat je er mooi kunt vliegvissen. Maar dat was en is mijn droom geweest. Ik prijs me gelukkig dat ik 49 jaar allerlei zeer uiteenlopende functies heb gehad, waarbij het voor mij het belangrijkste is geweest dat ik een heel leven heb mogen ‘leren’. Je verrijkt je daar enorm mee.”

Ik vul mijn vrije tijd in met:

„Met bestuurswerk in Duurzaam Dalen en stichting Inwoners aan Zet en dus regelmatig vliegvissen in de wateren hier in het Noorden. Ook trekken we er graag op uit met onze camper.”

Een hoogtepunt in mijn leven is:

„De geboorte van onze zonen, erg trots op!”

Is er nog iets om te delen?

„Ik roep vooral jongere inwoners op om bestuurlijk actief te worden. Ik vind het opvallend dat vooral de ouderen zich maximaal inzetten voor de leefbaarheid, milieu en duurzaamheid van ons dorp. Soms vind ik het bijna onbegrijpelijk, immers de jongeren hebben de toekomst voor zich en je zou toch verwachten dat ze zich daarom willen inzetten voor het in stand houden en/of verbeteren van hun eigen directe leefomgeving. Voor zichzelf en hun kinderen. Aan het college van de gemeente Coevorden zal het niet liggen, ze stellen de samenwerking met de inwoners centraal in hun beleidskeuzes. We merken in ons vrijwilligerswerk dat ze hier echt werk van maken.”

Meedoen

Ook meedoen aan onze rubriek Doorloper? Stuur een verzoek naar: coevordercourant@ndcmediagroep.nl.