Veelpleger uit Coevorden krijgt twee jaar cel met behandeling

Een 41-jarige man uit Coevorden, die steeds nieuwe misdrijven pleegt, is veroordeeld tot twee jaar cel met behandeling voor veelplegers. De rechtbank in Assen vindt dat hij deze keer schuldig is aan drie diefstallen, een bedreiging en extreem gevaarlijk rijgedrag.

Sinds juni zit de man vast. Toen werd hij opgepakt voor het stelen van koperen regenpijpen van een woning aan het Van Heutszpark in zijn woonplaats, die op dat moment werd gerenoveerd. Hij pleegde de inbraak met iemand anders. Die verraadde hem later bij de politie.

Maar ook zonder die informatie was de politie wel bij hem terechtgekomen, want de man had ook een bewakingscamera van de muur gestolen. Die had de politie er opgehangen na een eerdere inbraak. De camera begon met opnemen als hij beweging registreerde. De Coevordenaar legde hem thuis in zijn woonkamer neer. Hij had niet in de gaten dat de camera ook daar beelden maakte, die rechtstreeks werden doorgestuurd naar de politie. Agenten herkenden zijn woonkamer.

Wilde achtervolging in Coevorden

De rechtbank veroordeelde de man ook voor het stelen van een fiets eind 2018 en het bedreigen van een plaatsgenoot in januari 2019. Daarnaast kreeg hij de straf vanwege asociaal verkeersgedrag en rijden zonder rijbewijs in april dit jaar. Agenten zagen hem die dag hard rijden aan de Looweg in Coevorden en zetten de achtervolging in.

De man ging nog harder rijden en scheurde met snelheden tot 110 kilometer per uur over onder meer over de Hulsvoordersdijk, de Dalerallee en de Poppenharenlaan. Daarbij stuiterde hij over verkeersdrempels,reed hij over een stoep en kon hij een aanrijding maar net voorkomen.

Uiteindelijk rende hij in een doodlopende straat zijn auto uit en probeerde via achtertuinen van huizen weg te komen. Dat mislukte. Volgens de rechtbank heeft hij het verkeer in Coevorden ernstig in gevaar gebracht met zijn rijgedrag en is het een geluk geweest dat er geen ongelukken zijn gebeurd.

Koffer met gestolen gereedschap

De rechtbank sprak de man vanwege gebrek aan bewijs vrij van een bedreiging in zijn woonplaats in april dit jaar en van het bezit van een koffer met gestolen gereedschap. Politieagenten vonden de koffer toen ze zijn huis doorzochten, maar daarvoor hadden ze geen toestemming, dus gaat de man daarvoor vrijuit.

Omdat de Coevordenaar drugsverslaafd is, een ontwikkelingsachterstand heeft en behandelingen in het verleden steeds zijn mislukt, is de kans volgens de rechtbank groot dat hij opnieuw misdrijven gaat plegen als hij de kans krijgt. De veelplegersmaatregel ISD, twee jaar cel met behandeling dus, is volgens de rechtbank de enige passende straf. Hij is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. (ADP)