Renners WTC '78 vliegen niet zo snel over de hekken, maar veilig fietsen staat hoog op de agenda

Met enkele zware valpartijen in de afgelopen weken, zoals die in de Ronde van Polen en de Tour de France nog vers in het geheugen, gaf oud-profwielrenner Tom Veelers voor leden van WTC '78 uit Coevorden een leerzame clinic over veiligheid en techniek.

De wielrenners van de Coevorder fietstoerclub zullen niet zo snel over de hekken vliegen, maar toch worden bij de tochten behoorlijke snelheden gehaald. ,,We willen de kans op fysieke schade tot het minimum beperken. Veiligheid gaat voor alles. Het is een belangrijk onderdeel van onze verenigingscultuur, want leden moeten zich veilig voelen. Ook al is het naleven van de regels best wel uitdagend”, zegt bestuurslid Henk Hazelaar.

Dat was voor het bestuur van de ruim 130 leden tellende WTC '78 de reden om de ervaren Tom Veelers naar Coevorden te halen. De ploegleider van Team Sunweb nam de wielrenners mee naar het grensgebied tussen Coevorden en Emlichheim.

Waaierrijden

Veelers demonstreerde de fijne kneepjes van de wielersport en dat bleek voor menigeen nog best een eye-opener. Zo wees Veelers erop dat de helm goed en stabiel op het hoofd moet zitten. Het gezelschap reed vervolgens richting de Duitse grens. Het veilig achterom kijken in een groepje was de eerste opdracht. Dat leverde in het eerste groepje na vijfhonderd meter prompt een valpartij op. Het fysieke ongemak bleef gelukkig beperkt en de renner kon de clinic vervolgen. Het sprintonderdeel werd uitgelicht en diverse varianten van het waaierrijden geoefend.

Na een pittige klimoefening onderstreepte Veelers tot slot het belang van aerodynamica. Luchtweerstand noemde hij één van de grootste vijanden van de renners en een juiste fietshouding is dus essentieel. Het viel voor renners nog niet bepaald mee om over een lengte van drie kilometer in de juiste houding te zitten. De geslaagde clinic werd afgesloten met een explosief sprintwedstrijdje, waar de renners nog even vol aan de bak moesten. ,,Mooie clinic, weer veel geleerd", oordeelden de deelnemers.