Cosmas Kolenberg uit Wezuperbrug: ‘Ik heb nooit geweten wat ik wilde worden’

Cosmas Kolenberg geniet van zijn pensioen en woont in Wezuperbrug. Lees meer over de zeventigjarige Cosmas in deze Doorloper.

Een relatie?

,,Ruim 45 jaar leef ik samen met Inge.”

Wezuperbrug betekent voor mij:

„Ruimte, fijne buren, vrij uitzicht, weinig verkeer én ‘s nachts de sterren kunnen zien.”

Als ik de baas van Wezuperbrug zou zijn, dan:

„Zou ik eigenlijk niets veranderen. We zijn een dorp met 180 inwoners. Met een mooi dorpshuis waar de nodige activiteiten georganiseerd worden. Een groot recreatiepark aan de rand van het dorp met een skibaan, zwembad, klim- en springmogelijkheden. Onze kinderen hebben zich daar vermaakt, onze kleinkinderen vermaken zich daar nu ook wanneer ze komen logeren. In de zomer telt Wezuperbrug dan ook geen 180, maar eerder 5000 inwoners. Het geeft reuring!

Vroeger ging ik altijd stappen in:

„Tja, ik ben niet zo’n stapper. Maar ik bewaar goede herinneringen aan dancing San Francisco op de Zeedijk en café het Hoekje op de Kloveniersburgwal in Amsterdam.”

De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed!

„Met bewondering heb ik gekeken naar het aanpassingsvermogen van de plaatselijke winkeliers, de supermarkt, de slager en de bakker. Zonder ook maar een dag gesloten te zijn, hebben zij hun bedrijf coronaproof gemaakt. Bedrijven waar dagelijks een paar duizend mensen hun boodschappen doen. Ik kom vervolgens niet meer bij van het lachen als je sommige overheidsinstellingen ziet worstelen om de simpelste diensten te kunnen verlenen. Eerst sluiten ze drie maanden om daarna nog een paar maanden na te gaan denken hoe ze hun diensten wél weer kunnen verlenen.”

En dat ik huilde ook…

„Dat was toen onze oudste dochter overleed.”

De mooiste muziek is voor mij:

„Muziek waarbij je niet stil kan blijven zitten, die je uitnodigt om te dansen met de ogen gesloten zodat je helemaal kan opgaan in de muziek. Sinds een paar jaar zing ik bij de Loozangers. Dat is een gemengd koor. Daar heb ik op een andere manier leren genieten van muziek, het is prachtig wanneer de vier verschillende stemmen samen een concert vormen.”

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is:

„Kijken naar de vliegplank van mijn bijen, rondlopen in de tuin en alles wat groeit of afsterft nader beschouwen, onderwijl mijmerend over van alles.”

Mijn favoriete vakantiebestemming is:

„Telkens een ander gebied en liefst zo verschillend mogelijk. Mijn laatste trip was naar Eritrea. Een land met een indrukwekkende hoofdstad met een rijke architectuur stammend uit de Italiaanse overheersing, begin 20e eeuw. Met een mooie lange kust aan de Rode Zee en met dorpen en steden, die totaal verwoest zijn in de oorlog met Ethiopië. En met een economie en samenleving die door slecht bestuur en een paranoïde overheid geen kans krijgt om tot bloei te komen.”

Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje:

„Henk Groote die met steun van zijn vrouw Nanda en een aantal vrijwilligers het dorpshuis in Wezuperbrug op voorbeeldige wijze runt. En aan Femke Halsema, die Eberhard van der Laan opvolgde als burgemeester van Amsterdam. Allerminst makkelijk om iemand zo populair als Van der Laan op te volgen.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:

„Ik heb nooit geweten wat ik wilde worden en ik weet dat nog steeds niet. Het leven overkwam mij en daarin heb ik steeds keuzes gemaakt die mij op dat moment het beste toe leken. Ik ben vaak jaloers geweest op mensen die van jongs af aan wisten wat zij wilden worden. Inmiddels ben ik blij dat ik dit nooit geweten heb. Daardoor heb ik veel verschillende opleidingen gevolgd, veel verschillende werkzaamheden in mijn leven gedaan, voor heel verschillende bedrijven en op veel verschillende plaatsen. Daardoor heb ik veel situaties en mensen meegemaakt die mijn leven verrijkt hebben.”

Ik vul mijn vrije tijd in met:

„Rondstruinen in mijn tuin, meedenken en doen in de vereniging Ons Belang Wezuperbrug, meedenken en doen in de bijenvereniging Oosterhesselen, zingen bij de Loozangers, mijn bijenvolken verzorgen en honing oogsten, uitkomen namens de biljartvereniging Wezuperbrug, mijn fruit- en notenbomen verzorgen en daarvan oogsten, en met veel plezier juridisch spreekuur houden voor statushouders in de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn.”

Een hoogtepunt in mijn leven is:

„De geboorte van onze vier kinderen.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Coevorder Courant?

„Nederland is een keurig aangeharkt en geregeld land. Dat heeft veel goede kanten. Maar het maakt ook risico mijdend. Een windmolen van vijftien meter hoogte achter je boerderij mag niet. Waarom niet? Een beetje flitsende brug over het kanaal? Nee, de welstandscommissie houdt het liever bij het oude. Een fietstour organiseren? Eerst een veiligheidsprotocol van tachtig pagina’s doorworstelen. Alles dicht regelen beneemt de adem, blijf dus ruimte bieden en nemen!”