Henk en Leida Blankvoort uit Coevorden zijn 60 jaar getrouwd: ‘Wat hebben we genoten in Spanje’

Henk en Leida Blankvoort zijn vandaag - woensdag 16 september - zestig jaar getrouwd. Het echtpaar woont in de Coevorder wijk Lootuinen en krijgt vanmiddag burgemeester Bert Bouwmeester op bezoek.

De 85-jarige Henk komt oorspronkelijk uit Rijssen en Leida (92) uit het nabije Notter. ,,Mijn vrouw ging om met mijn zus Alie en zodoende leerden we elkaar kennen”, vertelt Henk. Al snel na hun trouwdag trok het stel naar Brielle in Zuid-Holland, want Henk kon daar aan de slag als leraar elektrotechniek op de lagere technische school. De technisch goed onderlegde Henk woonde samen met Leida drie jaar in Zuid-Holland.

Zij misten bijvoorbeeld de verjaardagen van de familie in het Oosten van Nederland. ,,We kwamen in Coevorden te wonen, want ik werd hier benoemd als leraar elektrotechniek op de technische school.” Henk hield het tot aan zijn pensioen met plezier vol als docent. Leida was handwerkonderwijzer aan de lagere school in Rijssen en in Notter. ,,Ik heb ook bij mijn vader gewerkt. Hij werkte bij de Boerenleenbank, die later Rabobank ging heten. De Boerenleenbank was destijds in Notter.”

Bergen vrijwilligerswerk

Later zorgde Leida voor het gezin, dat werd verrijkt met drie kinderen. Zij maakte kleren voor de kinderen en voor zichzelf. Samen met Henk verzette Leida bergen vrijwilligerswerk voor de hervormde kerk in Coevorden. In de vestingstad wonen ze nu alweer 57 jaar. Henk zingt nog altijd in het Coevorder Mannenkoor en samen met Leida maakte hij deel uit van het kerkkoor van de hervormde kerk. ,,Verder behoorde ik namens het CDA elf jaar lang tot de Coevorder gemeenteraad. Dat was nog voor de herindeling. Ik werd overal bij betrokken als gemeenteraadslid, vond deze functie erg interessant en geen moment vervelend.”

Na het werkzame leven gingen Henk en Leida veelvuldig op vakantie. Wat hebben ze veel gefietst en ze hebben zo ongeveer heel Europa met eigen ogen gezien. ,,Italië, Spanje en ga zo maar door. We waren vier dagen onderweg in de auto met caravan om te arriveren in Spanje, maar dat deerde ons nooit. Wat hebben we genoten van de mooie voorjaren in Spanje. Tegen Pasen keerden we terug naar Coevorden. De zelfgemaakte caravan hebben we hier nog altijd staan.”

Henk en Leida Blankvoort hebben acht kleinkinderen en het eerste achterkleinkind is op komst. Binnenkort wordt het diamanten huwelijk gevierd met de dierbare familie onder het genot van een etentje.