Column Roelie Lubbers | Het verhaal van Bommen Berend

Het culturele jaar 2021-2022 in Coevorden gaat zeker niet alleen over vroeger. Maar hoe mooi is het om het hedendaagse in de kunsten te verenigingen met de verhalen van toen?

Waar mensen elkaar ontmoeten, worden sinds mensenheugenis verhalen verteld. Heel vroeger gebeurde het uitleggen van godsdienst of het doorgeven van heldenverhalen en nieuwtjes door spraak of door zang in ballades, proza of verzen. Dat gebeurt nog steeds, al lijkt het letterlijke vertellen plaats te hebben gemaakt voor toneel, boek en film.

Niet alleen kinderen genieten van verhalen, ook volwassenen raken erdoor geboeid en geroerd. Verhalen kunnen immers verbinden, troost en hoop bieden of voor ontspanning zorgen. Verhalen kunnen een gemeenschappelijk doel onderstrepen, informatie overbrengen of als inspirerend voorbeeld dienen. In bedrijven worden steeds vaker verhalen gebruikt om doelstellingen duidelijk te maken en om inhoud en betekenis te geven aan bepaalde situaties en veranderingen. Of voor reclamepraatjes en dan noemen ze het storytelling.

In 2022 wordt in Coevorden en Groningen gezamenlijk het verhaal van Bommen Berend verteld, en van generaal Carl von Rabenhaupt en schoolmeester Mijndert van der Thijnen. Deze historische figuren zien we terug in toneel, in muziek en in zang. Maar laten we deze heroïsche geschiedenis ook vooral letterlijk doorvertellen! Dan zullen we zien dat het belangrijkste van alles is dat het luisteren naar verhalen vooral plezier betekent. Het is heerlijk wanneer een verhalenverteller je meeneemt op avontuur en dat je jezelf kan identificeren met een personage. Het is heerlijk wanneer de verteller met zijn pallet van woorden en mimiek de beelden in je hoofd schetst. Vooral als het verhaal echt gebeurd is! We kunnen niet wachten: we gaan op avontuur naar het jaar 1672!

Reageren? Stuur een e-mail naar culturelegemeente@coevorden.nl of bezoek www.coevorden.nl/culturelegemeente voor meer informatie.