Jonkies FC Groningen geven FC Emmen het nakijken

Waar FC Groningen na twee solide oefenzeges op de goede weg lijkt te zijn, is er werk aan de winkel in Emmen. De Emmenaren kregen in twee oefenduels al negen goals om de oren. Met name de jonkies van Danny Buijs bezorgden de thuisclub gisteravond het schaamrood op de kaken.

Het is de laatste jaren traditie geworden dat FC Emmen en FC Groningen in de voorbereiding de degens kruisen. Dat de voorspellende waarde van de oefenpotjes nihil is, zal met name FC Emmen-trainer Dick Lukkien op dit moment graag geloven na de 1-4 van gisteravond.

Wat cijfers uit het recente verleden. FC Emmen wist in 2018 op het prachtige sportpark Boerbos van Rolder Boys met 1-0 te winnen van de Groningers dankzij een benutte strafschop van Anco Jansen. In de competitie moesten de Drenten vervolgens hun meerdere erkennen in de grote broer. FC Emmen eindigde als veertiende, FC Groningen als achtste. Vorig jaar werd het wederom in Rolde 2-2. De mannen van coach Dick Lukkien sloten vervolgens het seizoen af op de twaalfde plaats, het elftal van trainer Danny Buijs kwam als negende over de corona-eindstreep.

Ook voor de wedstrijd van gisteravond in een volgens de huidige regels goed gevuld stadion De Oude Meerdijk geldt: voor wat het waard is. Het waren met name de jonkies van FC Groningen, de talenten die komend seizoen het onder-21-elftal gaan vormen, die de thuisclub in de tweede helft op gretigheid aftroefden. Het zei iets over de beperkte diepte van de selectie waar Lukkien het momenteel mee moet stellen bij FC Emmen en het was ook tekenend voor het verschil in kwaliteit van de jeugdopleiding van beide clubs. De Drentse jonge garde kwam er in het laatste half uur niet aan te pas.

Vaste schakels ontbreken

Meer maatgevend voor de naderende competitie was de eerste helft, die met een 1-1 ruststand werd afgesloten. In het eerste deel van de wedstrijd stonden er twee formaties aan de aftrap die als basiselftallen konden worden aangemerkt, waardoor de werkelijke krachtsverhoudingen tussen beide ploegen zichtbaar werden. Al gold ook voor die fase dat beide trainers nogal wat vaste schakels moesten missen. Zo ontbrak bij FC Emmen Sergio Peña, die herstellende is van een lichte hamstringsblessure. Voor hem kreeg Hilal Ben Moussa een basisplaats toebedeeld.

FC Groningen miste Gabriel Gudmundsson, die uit voorzorg aan de kant bleef nadat hij het vorige seizoen bijna in zijn geheel miste door blessureleed. Voor hem mocht Amir Absalem opdraven, die in de eerste helft ernstig in de fout ging bij de gelijkmaker van FC Emmen. Ook Ramon Lundqvist ontbrak op de afspraak vanwege enkelklachten.

Bij FC Groningen was het opvallend dat Romano Postema opnieuw zijn vizier niet op scherp had staan. De jonge spits, die vorig seizoen tevergeefs hoopte op zijn eerste eredivisiegoal, bleef ondanks een aantal goede mogelijkheden andermaal droog staan. Hij werd gecompenseerd door Ajdin Hrustic. FC Emmen-doelman Dennis Telgenkamp toonde zich lange tijd een niet te nemen horde voor de Groningers, maar kort voor rust moest de keeper het antwoord toch schuldig blijven op de droge knal van de grillige aanvaller. Glenn Bijl profiteerde een paar minuten later namens FC Emmen van het geklungel van Absalem, waarmee de beide basisformaties het na 45 minuten op een gelijkspel hielden.

Na rust bracht Buijs een nieuw elftal binnen de lijnen, terwijl Lukkien vanaf de 60e minuut begon met doorwisselen. Het was het van Feyenoord overgekomen Groninger talent Mohamed El Kharbachi die de show stal met twee goals. Benko Sabani maakte voor FC Emmen de malaise compleet met een eigen doelpunt.

'Ik bespeur zeker een stijgende lijn'

Lukkien, die met de 21-jarige Tsjechische jeugdinternational Denis Granecny nog een defensieve versterking verwelkomt, bleef na afloop rustig. ,,De uitslagen van deze voorbereiding zijn tot dusver vervelend voor ons, maar het eerste uur vond ik best oké. We kunnen beter, maar ik bespeur zeker een stijgende lijn in.’’ Bij FC Groningen was Danny Buijs ook nog niet 100 procent tevreden. De Groninger coach vond de 1-4 wat geflatteerd. ,,Hoewel we zeker wel een aantal goede fases hebben gehad in deze wedstrijd.’’

FC Groningen zet vrijdag de oefencampagne voort met een thuiswedstrijd tegen PEC, waarin Arjen Robben voor het eerst te bewonderen zal zijn. FC Emmen oefent zaterdag weer tegen Telstar.