Zanger/gitarist Paul Dokter (59, uit Schoonebeek) van popband The Serenes onverwacht overleden

Zanger en gitarist Paul Dokter van de Friese bands Toylets en Serenes is vorige week vrijdag in zijn woonplaats Amsterdam overleden aan een hartstilstand.

Dokter - geboren en getogen in Schoonebeek - richtte eind jaren zeventig de punkband The Toilets op. Toen men meer stemmige, new-wave-achtige muziek ging maken, werd de naam kortstondig gewijzigd in Subsequent Pleasure, waarna de band The Toylets ging heten. Onder die naam maakte men een album en enkele singles, om in 1983 te stoppen.

Dokter ging experimenteren met synthesizers, samen met Theo de Jong uit Joure, die toetsen speelde in de laatste bezetting van The Toylets. Vervolgens richtten zijn The Serenes op, een band die weemoedige en landelijke gitaarmuziek maakte, enigszins naar Amerikaans voorbeeld.

Het debuutalbum Barefoot And Pregnant uit 1990 wordt door menigeen beschouwd als een van de beste gitaarplaten uit Nederland. Het album is pas opnieuw uitgebracht, in gelimiteerde oplage op blauw vinyl.

Niet lang daarna verliet Dokter The Serenes, om enkele jaren later weer kortstondig op te duiken met de band Sunstone Cruiser. Hij maakte weer regelmatig muziek met Theo de Jong, maar dan weer meer met synthesizers. Daar is nauwelijks iets van naar buiten gekomen.

Dokter laat een vrouw en twee dochters na. Hij werd 59 jaar oud.