Grensgebied (7) | Mot

Wat gebeurt er als je een schrijver en een schilder de opdracht geeft om het grensgebied van Zuidoost-Drenthe te verkennen? En daar op zoek te gaan naar de verhalen van het landschap en de mensen?

De een schrijft. De ander schildert. Allebei maken ze foto's met hun mobiel. Peter Veen en Cor Sonke praten met iedereen die ze al wandelend tegenkomen en verwerken wat ze zien en horen in hun teksten en schilderijen.

Wat dat oplevert zie je van 8 augustus tot 5 oktober in de expositie Grensgebied in het Centrum Beeldende Kunst, Ermerweg 88b in Emmen. Deze krant geeft de lezers in de zomerperiode alvast een voorproefje. Soms zie je 's avonds beweging in het veld en felle lichten. Stropers? Nee, vlindertellers.

Hij knielt voor het fel verlichte witte doek dat in de tuin gespannen is om nachtvlinders te lokken, te tellen en, als ze eindelijk stil zitten, snel te fotograferen. Met een glazen potje vangt hij een paar hoornaars. ,,Ze verstoren de rust en jagen de nachtvlinders weg. Maar ik laat ze een eindje verderop weer los hoor.” Hij verdwijnt door het hek in het duister van de avond.

De volgende dag zie ik acht foto's in de app. Motvlinders! Ze zijn prachtig. Kleurrijk. Kwetsbaar. Bruin met oranje accenten, een groen oerbos gezien vanuit de ruimte, driehoekig als een straaljager, flonkerend als diamant, harig als een donsveertje dat verloren is geraakt uit een kussen, bruin-groen-rood als een Perzisch tapijt.

,,We doen dit voor de Atlas van de Nachtvlinders in Drenthe”, zegt hij. ,,Eerst was ik de enige die bezig was met tellen, maar nu zijn er tientallen groepjes bezig op allerlei locaties. Hier in de buurt leven zo'n tweehonderd soorten. Eén vind ik heel bijzonder want ik ben de enige in Nederland die hem gespot heeft. Google maar eens op brandnetelsnuitmot.”

Kijk op www.cbkemmen.nl voor openingstijden en routebeschrijving. De toegang is gratis.

 

Tekst: Peter Veen

Schlderij: Cor Sonke