Nanda de Jong werkt in Gezondheidscentrum Coevorden: ‘Ik wil nog veel reizen maken’

Nanda de Jong is hypnotherapeut en wil door te studeren haar kennis en mogelijkheden nog meer uitbreiden om kinderen te helpen. Zij heeft met Hypno4you een eigen bedrijf aan de Looweg in Coevorden. Lees meer over de 55-jarige inwoonster van het Duitse Emlichheim in deze Doorloper.

Een relatie?

„Ja, ik ben tien jaar samen met Vincent Zuidema, waarvan acht jaar getrouwd.”

Coevorden betekent voor mij:

„Toen we ons acht jaar geleden in Emlichheim vestigden, moesten we Coevorden nog een beetje leren kennen omdat we gewend waren naar onze oude woonplaatsen Ommen en Emmen te gaan om er bijvoorbeeld te winkelen. Maar al heel snel waardeerden we Coevorden bijzonder: dit gezellige en niet te grote, maar toch heel veel biedende knusse stadje. En zeker niet onbelangrijk: hier ben ik - nu precies vier jaar geleden - begonnen mijn hypnotherapiepraktijk fulltime te gaan doen in een eigen ruimte in het Gezondheidscentrum Coevorden. Dat betekende niet meer vanuit mijn praktijkruimte in huis en niet meer gecombineerd met werken in loondienst in de zorg. Dat was een grote spannende stap, maar waar ik alle dagen nog blij mee ben omdat ik met heel veel plezier dit werk doe.”

Als ik de baas van Coevorden zou zijn, dan:

„Dat vind ik een lastige vraag om te beantwoorden, omdat ik niet alle ins en outs in Coevorden ken. Wat ik zeker zou willen behouden is het gratis parkeren, waardoor je automatisch met minder haast door de stad gaat.”

Vroeger ging ik altijd stappen in:

„Emmen, in Barger-Oosterveld naar de Boogie Bar en Bar Peters. En later naar discotheek Le Barrage in Klazienaveen. Wel grappig, want het klinkt als erg lang geleden - en dat is het natuurlijk ook - omdat het fenomeen discotheek nauwelijks meer bestaat, geloof ik.”

De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed!

„Het meest recent is de herinnering naar aanleiding van ons anderhalfjarige kleinkind Elisa. Wanneer zij de katten uitdaagt om te spelen en ze daarbij zelf onbedaarlijk moet lachen en gieren van plezier. Dat werkt buitengewoon op mijn lachspieren! Verder kan ik enorm genieten van cabaretiers met droge humor als Bert Visscher en Ronald Goedemondt.”

En dat ik huilde ook…

„Dat was de dag na het overlijden van mijn vader, in mei van dit jaar. Dat huilen kwam ineens door de ontroering van het zien van het uitvoeren van een rouwritueel door mijn Indonesische schoonzus. Het huilen zelf voelde als een enorme opluchting omdat ik daarvóór wel verdriet voelde, maar het huilen op één of andere manier op slot zat. Ik denk achteraf dat dit kwam doordat ik daarvóór - mede door het ziekbed van mijn vader op de eraan voorafgaande dagen - in de regel en organiseer modus zat. En als gevolg daarvan misschien minder aan het voelen van het verdriet toekwam.”

De mooiste muziek is voor mij:

„Ik heb een vrij uiteenlopende muzieksmaak, maar van het nummer Scarborough Fair - in welke uitvoering en door welke artiest dan ook - kan ik altijd enorm genieten. Daar krijg ik keer op keer een heel warm gevoel van. Het liefst beluister ik dit dan ook met een koptelefoon op en dan staat voor mij de hele wereld even stil.”

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is:

„Mijn man een kus geven en onze poezen Coffee en Lilo een aai geven.”

Mijn favoriete vakantiebestemming is:

„In principe overal waar de zon schijnt, maar in het bijzonder hebben Frankrijk, Spanje en Italië mijn voorkeur. Tot nu dan hè, want ik heb nog lang niet alle landen bezocht en op mijn verlanglijstje staat onder meer nog veel reizen maken.”

Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje:

„Joseph Oebelkas, omdat hij laat zien door het opschrijven van zijn ervaringen in zijn boek - 400 Brieven van mijn moeder - dat het mogelijk is om jezelf in de meest erbarmelijke omstandigheden gelukkig te voelen. Een prachtige reminder wanneer je jezelf eens ongelukkig of ontevreden voelt.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:

„Juf of verpleegster.”

Ik vul mijn vrije tijd in met:

„Tijd doorbrengen met mijn man en mijn kinderen, motorrijden, wandelen, vakanties, film- en theaterbezoek.”

Een hoogtepunt in mijn leven is:

„De dag dat ik - nu bijna tien jaar geleden - kennismaakte met de oneindige mogelijkheden van hypnose. Dat is echt een ommekeer in mijn leven geweest. Ik wist meteen: hier wil ik iets mee doen! Ik volgde opleidingen; ook heb ik veel kennis vergaard over de werking van het brein en het gedrag van de mens. Hypnose: het is simpel en bijzonder tegelijkertijd.”

Nog iets om te delen?

„Als je jezelf ongelukkig voelt, vraag je dan af: is het waar wat ik nu geloof, is het écht waar? Of zou het ook anders kunnen zijn?”