Aanjager Marion Loos maakt werk van Taalbaas.nu in Coevorder bieb: ‘Alles draait om taal’

In de Coevorder bibliotheek wordt deze zomer aandacht gevraagd voor Taalbaas.nu. Dat is een nationaal initiatief waarbij onder anderen Ruud de Wild, Abbey Hoes en Tim Haars deze zomer gratis online workshops verzorgen voor jongeren.

En dat is hard nodig, vindt frontofficemedewerker en aanjager Marion Loos van de bieb in Coevorden. Zij werkt nu twee jaar in Coevorden en weet te vertellen dat een rapport van de onderwijsinspectie uitwees dat een kwart van de Nederlandse jongeren met een leesachterstand van school komt. En dat zijn ook volgens Marion schrikbarende cijfers.

In de bibliotheek aan de Haven is ter promotie van Taalbaas.nu een speciale plek ingericht voor jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. Zij treffen op die boekentafel bijvoorbeeld informatie over de auteurs, die zich inzetten voor Taalbaas.nu.

,,We zien graag dat ook jongeren uit de gemeente Coevorden meer gaan lezen en erachter komen dat taal leuk en speels kan zijn”, vertelt Marion. ,,Er is tegenwoordig minder geduld om een boek van bijvoorbeeld tweehonderd pagina’s uit te lezen”, legt zij de vinger op de zere plek. ,,Alles - dus ook het lezen - gaat vluchtig. Er wordt dan ook meer diagonaal gelezen; tekstdelen worden meer gescand. Wij denken juist dat het belangrijk is - en dat bedoelen we zeker niet belerend - om hele zinnen te lezen en door te dringen tot de kern. Wat betekent deze tekst voor mij?”

E-books

Marion ziet nog veelal dezelfde jongeren over de vloer komen in het Arsenaal, waar de bibliotheek is gevestigd. Hoe krijgen we ook andere jongeren meer aan het lezen? Dat is de vraag waar Marion het antwoord op zoekt. ,,Wat we wel hebben gemerkt, is dat in deze coronatijd jeugd meer geïnteresseerd lijkt in e-books. Misschien gaan we over naar een andere vorm van lezen?”

Marion doet er alles aan om de jeugd meer te betrekken bij het lezen. Zij prijst de online workshops dan ook aan, waarin wordt aangegeven hoe belangrijk taal is. ,,Alles draait om taal”, weet Marion. ,,Dat gegeven wordt heel erg onderschat, helaas. Taal is bijvoorbeeld belangrijk om de juiste vraag te kunnen stellen.”

Het gaat volgens Marion in elk geval om de groep jeugd, die lezen minder leuk vindt. ,,Ik probeer in de bibliotheek tijdens een gesprekje erachter te komen waar de interesses van de jeugd liggen. Daardoor kan ik een passend boek zoeken. Persoonlijke benadering is belangrijk.”

Kijk voor meer informatie over de workshops en taalbazen op www.taalbaas.nu. Inschrijven kan via deze website.