Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 20

Enkele lezers dachten dat de Bentheimerbrug op de foto van vorige week stond afgebeeld, maar het is toch echt de brug aan de Krimweg. ,,Als ik te laat op school was, kwam het altijd door deze brug”, schrijft Peter Melenhorst. ,,Je moest een kwartier eerder vertrekken, want in mijn herinnering stond die brug altijd open.”

Fokko van der Laan denkt dat de oude ophaalbrug over de stadsgracht in 1986 is gesloopt. Over de naam van de brugwachter hebben ook veel mensen gereageerd. ,,Niewold was destijds de brugwachter. Hij woonde in de Spoorhavenstraat”, schrijft Bert Wessel. ,,Vroeger lag aan deze kant de woonboot van Smit.”

Dinie Ensink-Plasman laat weten: ,,Links zijn de loodsen van de Drentsch Overijsselsche Houthandel te zien en in dat witte gebouw zit nog steeds tankstation Litmaath.” Ensink-Plasman vindt de nieuwe vaste brug niet mooi. Dat vindt ook Egbert Knol. Hij schrijft: ,,Die roestige brug ziet er lelijk uit.”

Frans Litmaath: ,,Op de foto staat helemaal rechts het oude transformatorhuisje, dat in 1963 is afgebrand. Er heerste tijdens de brand grote paniek omdat het tankstation van Litmaath zou kunnen ontploffen.” Volgens Bertus Plasman ontstond de brand rond het middaguur. ,,Ik kan mij nog herinneren dat Litmaath op dat moment niet in de garage verbleef, maar op pad was als chauffeur.”

Plasman heeft ook nog een foto van een ongeluk op de brug. ,,Bij dit ongeval was een Volkswagen Kever betrokken. Ik kan zelfs het nummerbord nog lezen. De auto kon zo door naar de garage. Ik weet niet meer in welk jaar dat was.” Iedereen bedankt voor de vele reacties. Heeft u zelf nog mooie foto’s voor deze rubriek: laat het dan weten.