‘60e Ganzenmarkt moet echt feest van Coevorden worden’

Coevorden moet het in november zonder de verkiezingen doen tijdens de 59e editie van de Ganzenmarkt. Miss Ganzenhoedster Natalie Massa, Mini Miss Ganzenhoedster Norah Wessel en Mini Mister Shahin Sanli blijven dus nog één jaar aan.

De organiserende stichting nam eind juli het even ingrijpende als moeilijke besluit om de verkiezingen af te gelasten en daarmee verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wat te denken van veel oudere mensen die normaliter komen kijken naar de verkiezingen, bijvoorbeeld?

De anderhalve meter afstand op de Markt kan niet worden gegarandeerd volgens de stichting, die afhankelijk is van sponsoren en niet zit te wachten op forse boetes die op kunnen lopen tot 4.000 euro. De trouwe fans van het Coevorder volksfeest moeten het later dit jaar - op maandag 9 november om precies te zijn - dus doen zonder de verkiezingen op de Markt en het drijven van de ganzen.

Kleiner van opzet

De 55-jarige Coevordenaar en voorzitter Henri van Ringen van de stichting Ganzenmarkt Coevorden weet dat begin november de meerdaagse kermis, warenmarkt en koopzondag wel doorgang vinden. Zij het kleiner van opzet en onder voorbehoud. Natalie, Norah en Shahin leggen pas op 8 november 2021 hun taken neer. Van Ringen hoopt op een fantastische Ganzenmarkt dat jaar, want dan staat de zestigste jubileumeditie op het programma. ,,Die editie moet echt een feest van Coevorden worden”, zegt de preses. „Over de invulling kan ik verder nog niets zeggen, maar we proberen het wat grootser aan te pakken en gaan voor meer verbondenheid met de Ganzenmarkt.”

Novemberstorm

Slechts twee keer eerder gingen de verkiezingen niet door in de rijke historie van de Coevorder Ganzenmarkt. Dat was in 2001 door toedoen van de veeziekte mond- en klauwzeer en in 1972 met de zware novemberstorm als boosdoener. Om precies te zijn was dat op maandag 13 november. De koepel op de Markt kwam er destijds niet zonder kleerscheuren vanaf en de kermisexploitanten hadden hun vrachtauto’s rondom de kermis geplaatst om zoveel mogelijk schade te voorkomen.