Oud-Coevordenaren Steve en Ans Ellis vinden het heerlijk om veelal buiten te leven in Portugal

Steve en Ans Ellis gingen in 2018 het grote avontuur aan en lieten Coevorden achter zich. Zij startten in het Portugese Óbidos een bed en breakfast aan huis: Casa Coloridos. Hoe is het met de 63-jarige Steve en de drie jaar jongere Ans?

Hoe kijken jullie terug op de eerste jaren in Óbidos?

„Het was een grote stap die we gemaakt hebben en het was in het begin niet altijd even gemakkelijk. Na twee jaar hebben we een goed sociaal leven opgebouwd en hebben we een goed lopende bed en breakfast.”

Wat maakt jullie trots? En wat is jullie onderlinge taakverdeling?

„Heel trots zijn we op de 9,7 op Booking.com en dat in ons eerste jaar. Trots zijn we elke keer als we een hele goede beoordeling krijgen en als gasten zeggen dat ze het heel erg naar de zin hebben gehad. We vinden het namelijk heel erg belangrijk dat gasten zich thuisvoelen en we doen er alles aan om het ze naar de zin te maken. Wat onze taakverdeling betreft: eigenlijk doen we het meeste samen. De administratie doet Ans en Steve doet het onderhoud.”

En toen kwam corona om de hoek kijken. Hoe spelen jullie in op de huidige ontwikkelingen?

„In het begin toen de een na de andere annulering binnenkwam, was het wel even schrikken. Dat voelde niet fijn. Daarna moet je er mee dealen, net als iedereen. We houden ons aan de maatregelen die de Portugese doorvoert vanwege corona. Verder proberen we positief te blijven.”

In hoeverre heeft corona jullie in de weg gezeten?

„Voorgaande jaren hadden we het hele jaar door gasten, maar dit jaar vanaf de eerste week in maart tot midden juni helemaal niets. Dit betekende dus meer dan drie maanden geen inkomsten, maar gelukkig hebben wij geen personeel in dienst. We zijn niet de enige ondernemers die hiermee te maken hebben. Gedeelde smart is halve smart, zullen we maar zeggen.”

Hoe gaat Portugal om met corona?

„Gelukkig komen de boekingen weer binnen sinds half juni. We krijgen nu redelijk veel Portugezen en zo nu en dan Belgen over de vloer en er staan nog boekingen van Nederlanders. In Portugal is het vrij streng wat de regels betreft, maar daarom gaat het hier ook heel goed wat betreft het laag houden van het aantal besmettingen. Portugezen zijn heel goed in het opvolgen van de maatregelen. Het is hier bijvoorbeeld verplicht om overal een mondkapje te dragen.”

En dan Coevorden. In hoeverre is er soms sprake van heimwee?

„Steve heeft daar geen last van gehad, Ans heeft het er alleen in het begin zo nu en dan moeilijk mee gehad.”

Wat missen jullie aan Coevorden?

„Steve mist de visboer in Coevorden. Hij hield ervan om zo nu en dan het centrum in te wandelen om een lekkerbekje te halen bij de visboer. Ans mist het even op de fiets de stad in en het spontaan bij de kinderen en vrienden langskomen. Ook het volleyballen en een regelmatig bezoekje aan Theater Hofpoort met een van haar vriendinnen wordt gemist.”

Hoe houden jullie contact met het thuisfront?

„Dat gaat tegenwoordig natuurlijk gemakkelijk via WhatsApp en videobellen. Daarnaast hebben we nog altijd briefcontact met voormalige buren. Dat vinden we wel heel bijzonder.”

Wat maakt het leven vooral aangenaam in Portugal in vergelijking met Nederland?

„Ten eerste het heerlijke klimaat. In de zomer is het hier heel aangenaam qua temperatuur. Niet te warm, maar wel veel zonuren. Ook in de winter. We leven dus veelal buiten, wat we heerlijk vinden. Verder vinden we de Portugese bevolking heel vriendelijk en behulpzaam. Als ze ons bijvoorbeeld begroeten, doen ze dat met zo’n bijzondere toon in hun stem alsof ze heel blij en verrast zijn om ons te zien.”

Keren jullie ooit nog terug?

„Ons plan was en is om na zeven jaar te kijken wat we verder willen. De tijd zal het leren.”