Coevordense Lianne Fonville: ‘Papa en mama worden is een droom die uit is gekomen’

Lianne Fonville-Bosch is eigenaresse van kapsalon MOOI in het centrum van Coevorden. Zij wilde altijd al kapster worden. Lees deze indrukwekkende Doorloper over de 35-jarige Coevordense.

Een relatie?

„Ja, ik ben november aanstaande vijf jaar getrouwd met Patrick Fonville.”

Coevorden betekent voor mij:

„Stabiliteit en thuiskomen. De woonplaats waar ik meerdere dromen kon laten uitkomen, waaronder mijn eigen kapsalon MOOI openen. Dat is nu alweer vier jaar geleden. Ondertussen heb ik Demi in dienst en zij werkt fulltime.”

Als ik de baas van Coevorden zou zijn, dan:

„Dat vind ik erg lastig te zeggen, omdat ik weet dat het niet makkelijk is om als gemeente keuzes te maken die voor iedereen goed zijn. Als er de financiële ruimte is, dan zou ik meerdere zaken regelen. De markt wat meer afzetten en de zitblokken/stenen aan elkaar laten sluiten, zodat er geen fietsers en scooters kunnen passeren. Zo kun je daar rustig zitten en als je op een terras zit, kunnen de kindjes veilig spelen. Meer politie in de stad en de wijken en wat vaker een rondje doen. Laten zien dat ze er zijn. De looppaden beter onderhouden. Met alleen een brander langs het onkruid lijkt mij niet genoeg. Kijk bij de stoplichten bij De Nieuwe Veste. Niet echt een mooie binnenkomer richting het centrum. Wij wonen in de wijk Ossehaar. Daar is een mooi wandelgebied, maar de paden zien er vreselijk uit. Verder: snellere reacties op het aanvragen van vergunningen. Niet alles over één kam scheren. Kijk ook naar de situatie zelf en wat er op dat moment speelt. De gemeente is een groot orgaan en dat merk je als je met een specifiek persoon contact wilt krijgen. Dat kan erg lastig en frustrerend zijn.”

Vroeger ging ik altijd stappen in:

„Nieuw-Amsterdam, want daar was discotheek Twins. En daarna naar Roadhouse hier in Coevorden. Geweldige avonden gehad. Groningen vond ik ook altijd super. Gezellig met vriendinnen ‘dansen und sjansen’, zoals we dat toen noemden. Tegenwoordig ergens een hapje eten met vrienden kan ik erg van genieten. Het liefst in Coevorden, want dan kunnen we er ook een drankje bij doen. Het ‘dansen und sjansen’ tijdperk is wel een beetje voorbij.”

De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed!

„Rox en Fien - onze tweeling - hebben hilarische trekjes. Genieten! Onze hond Boef is ook erg grappig, daar moeten Patrick en ik regelmatig om lachen.”

En dat ik huilde ook…

„De afgelopen periode van zwanger zijn en bevallen was een periode van veel angsten. Rox en Fien zijn op 1 april dit jaar geboren. Tien weken te vroeg en veel te licht en klein op deze wereld gekomen. Fien is geboren met een gewicht van 800 gram en Rox met een gewicht van 1450 gram. Fien moest na drie dagen een levensbepalende operatie ondergaan, daarvan moet ze nog steeds bijkomen. Het is een erg moe, maar sterk en dapper meisje. Daardoor waren en zijn ze erg kwetsbaar. Wij zitten nog in een verwerkingsproces, dus de tranen komen en gaan. Maar het zijn steeds meer tranen van geluk! Papa en mama worden is een droom die eindelijk uit mocht komen.”

De mooiste muziek is voor mij:

„Pink, Latin, happy hardcore en zo nu en dan wat Hollandse hits kan ik ook erg blij van worden.”

Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is:

„Ik zit nog in mijn verlof, maar zodra ik weer aan het werk ga zal dat zeker zijn onze dochters een kus geven en knuffelen. Onze Franse bulldog Boef gaat altijd mee naar de kapsalon, dus die heeft mijn knuffels dan al gehad.”

Mijn favoriete vakantiebestemming is:

„Curaçao! Daar heb ik gewoond en droom er nog regelmatig over.”

Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje:

„De artsen en verpleegkundigen in het UMCG (Groningen) en in het Scheper Ziekenhuis te Emmen. Zij hebben mijn leven en dat van onze dochters gered. Zonder deze mensen waren we er alle drie niet meer geweest. En ik wil Demi ook benoemen. Demi is nu twee jaar mijn werkneemster en heeft in de tijd dat ik moest stoppen met werken vanwege complicaties tijdens mijn zwangerschap, de salon geweldig overgenomen. Ook in de periode dat de salon op slot moest vanwege corona, heeft ze alles super opgepakt en geregeld. Met Patrick en mij op de achtergrond een topteam.”

Ik vul mijn vrije tijd in met:

„Genieten van de meiden, onze hond Boef en mijn man in ons heerlijke huis. Borrelen en eten met vrienden.”

Een hoogtepunt in mijn leven is:

„Mijn eigen kapsalon openen. En dat het me gegeven is om mama te worden.”

Nog iets om te delen?

„Mensen, wees lief voor elkaar. Toon interesse, wees eerlijk en oprecht. Dat kan ook op een rustige manier. Waardeer dat wat je hebt. Ben je niet tevreden? Maak keuzes, alleen jij bepaalt waar je voor kiest.”