Column Roelie Lubbers | Ein Stück vom Himmel

De protestsongs zijn terug van weggeweest. In het najaar van 2019 haalden de boeren de Normaal-hit uit 1982 ‘De boer dat is de keerl’ van stal. Een sympathieke ode aan de boer die in deze roerige tijden wel wat steun kan gebruiken. Na het politiegeweld in de VS lanceerden de rappers Akwasi en Bizzey, in het kader van Black Lives Matter, hun protestnummer ‘Geen wedstrijd’.

Protestsongs zijn van alle tijden. Ze bekritiseren, verbroederen, bezingen idealen en bestrijden onrecht, met als doel mensen in beweging te brengen. Daar hebben we het wel aan toe. Op de radio vroegen ze Mart de Kruif, oud-commandant der Landstrijdkrachten, naar zijn favoriete protestlied. Hij koos ‘Ein Stück vom Himmel’, een lied van Herbert Grönemeyer, de Bruce Springsteen van Duitsland en goed voor vele volle stadions! Dit strijdlied van De Kruif wijst ons erop dat we in een stukje hemel wonen, dat we het hartstikke goed hebben, maar dat we tevens de verantwoordelijkheid dragen om te zorgen voor elkaar, voor onszelf en voor ons stukje aarde.

Het moralistische deel over religie geeft aan dat er geen enkele god is die slimmer is dan een andere god. Dat het mooi is wanneer religie leidt tot een moreel kompas, bescheidenheid en solidariteit, maar als het leidt tot superioriteit en absolutisme en macht dan moeten we daar flink afstand van nemen. Herbert zingt: Es wird zu viel geglaubt, zu wenig erzählt. Je moet de diepte in willen gaan, naar elkaar willen luisteren en willen voelen wat de ander drijft.

Dank je wel Mart, wat een sterk voorbeeld van hoe muziek beïnvloed wordt door de maatschappij en vaak ook andersom.

Reageren? Stuur een e-mail naar culturelegemeente@coevorden.nl of bezoek www.coevorden.nl/culturelegemeente voor meer informatie.