Grensgebied (4) | Stille vondst op het kerkhof

Wat gebeurt er als je een schrijver en een schilder de opdracht geeft om het grensgebied van Zuidoost-Drenthe te verkennen? En daar op zoek te gaan naar de verhalen van het landschap en de mensen?

De een schrijft. De ander schildert. Allebei maken ze foto's met hun mobiel. Peter Veen en Cor Sonke praten met iedereen die ze al wandelend tegenkomen en verwerken wat ze zien en horen in hun teksten en schilderijen.

Wat dat oplevert is van 8 augustus tot 5 oktober te zien bij de expositie Grensgebied in het Centrum Beeldende Kunst aan de Ermerweg 88b in Emmen. Deze krant geeft de lezers in de zomerperiode alvast een voorproefje. Vandaag een stille vondst op het kerkhof.

Bij de ingang hangen vijftien harken, bezems en vegertjes in een stalen rek. Het kerkhof is schoon en aangeveegd. Op bijna alle graven staan bloemen. Vers. Kleurrijk. Alsof het een showroom van de dood is. Ik dwaal tussen de paden en de graven en noteer een spreuk die ik lees op een van de graven en die naadloos past in de omgeving: ‘De stilte van de natuur bewaart onze laatste wens; wees goed voor elkaar’.

Grafstenen

Twee paden verder valt mijn oog op drie rijen graven met eenvormige grafstenen. Simpel. Kleurloos. Met dubbele data. Wanneer geboren, wanneer overleden, maar ook op de onderste regel in het hoeveelste jaar van hun kloosterleven ze zijn geroepen door de Heer. Met allemaal dezelfde tekst: ‘Hier rust in afwachting van de verrijzenis Zuster...’.

Een grafwerk hebben de zusters niet, alleen een zerk met ervoor een mini-bloemperkje met een geranium erin. De meeste bloeien nog en geven kleur aan de grijze stenen. Tussen de graven door loop ik naar de uitgang. Het hek staat op een kier.

Kijk op www.cbkemmen.nl voor de openingstijden en de routebeschrijving. De entree tot de expositie Grensgebied - vanaf 8 augustus - is gratis.

Tekst: Peter Veen

Schilderij: Cor Sonke