Auteur Roelie Lubbers uit Noord-Sleen over volksfeest Zuidenveld: ‘Veel van het goede is in ere gehouden’

Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus ging er ook een streep door het traditionele volksfeest Zuidenveld. Het vierdaagse festijn stond aanvankelijk deze week op het menu in Schoonebeek, maar het liep allemaal anders.

Het boek Kroniek van de Zuidenveldtentoonstelling van Roelie Lubbers-Hilbrands uit Noord-Sleen maakt veel goed. Zij schreef uitvoerig over de honderdjarige historie van de Zuidenveldtentoonstelling. Het boek telt liefst 304 pagina’s met onder meer verhalen, wetenswaardigheden en foto’s.

‘Een warm welkom geven de mooie erebogen bij de ingangen van de dorpen, de straten zijn schitterend versierd, overal hangen vlaggen en de optocht met prachtige praalwagens is doorgaans van een zeer hoog niveau’, schrijft Lubbers in haar voorwoord. Volgens haar is er vrijwel altijd een wagen bij die het contrast tussen heden en verleden laat zien. ‘In het land van hei en struiken is de liefde voor het land groter dan waar ook elders’, stelt Lubbers vast.

Gevierd

De auteur zag een ontwikkeling dat de jaarlijkse tentoonstelling is veranderd in een festival waar het bonte, culturele en sportieve leven van het platteland wordt gevierd. ‘Veel van het goede is in ere gehouden. Veel is ook veranderd en dat is noodzakelijk om te blijven voortbestaan’.

Tot 1957 was Zuidenveld veelal een eendaags evenement. Een echte fair kwam er pas in Zweeloo, dat was in 2003. Momenteel heeft de tentoonstellingsvereniging nog altijd 750 leden en is daarmee één van de grootste in het Zuidenveldgebied.

Van praalzucht was sprake in 1982, zo zocht Lubbers uit. De Emmer Courant schreef destijds dat inwoners van Oosterhesselen zó fanatiek waren met het versieren dat ze ‘bepaalde dingen’ vergaten. ‘Op twee plaatsen is een praalwagen gebouwd, die groter blijkt te zijn dan de deuropening van het gebouw waarin deze staat’, stond in de krant. ‘In de buurt van ’t Klooster staat een inmiddels bijna afgewerkte praalwagen in een schuur waarvan de deuropening drie centimeter te nauw is, terwijl de praalwagen in het buurdorp Gees twaalf centimeter te breed is gebouwd. ’t Klooster geeft de voorkeur aan gedeeltelijke sloop van de schuur boven de wagen; in Gees zit men nog met de handen in het haar’.

Te koop

Kroniek van de Zuidenveldtentoonstelling is te koop voor 25 euro. Meer informatie over de aanschaf van dit boek en alle verkooppunten: stuur dan een mail aan de auteur: info@roelielubbers.nl.

Het meerdaagse feest Zuidenveld wordt volgend jaar zomer alsnog gehouden in het oliedorp Schoonebeek. Het thema? Bron van Energie.