Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 15

„Dat is het pand van slagerij Hubert op de kruising van de Gramsbergerstraat met de Eendrachtstraat. Op de achtergrond zie je nog de schoorsteen van de aardappelmeelfabriek. Naast Hubert woonden in mijn tijd links Jan Rabbers en Bernard Bruins. Rechts nog iets zichtbaar woonden Schipper en Tijsma”, schrijft Bert Wessel.

“Ook Hoogland de aardappelhandelaar woonde daar”, vervolgt Wessel. Wiebing uit Emmen is het ook met de vele reacties eens dat de foto op de hoek van de Eendrachtstraat en de Gramsbergerstraat is gemaakt. Egbert Knol herkent ook slager Hubert, met op de achtergrond de pijp van de aardappelmeelfabriek.

De beige VW Kever die er staat is van meneer Meijerink, weet Frans Litmaath te melden. „Hij was destijds hoofd van het douanekantoor aan de Eendrachtstraat bij de Nederlandse grensovergang. Hij woonde in een van de woningen tegenover de ‘stichting woningen’.

Gesloopt

Jan Marc Kok vraagt zich af of iemand toevallig weet wanneer de huizen zijn gesloopt. Volgens Grietje Dijkstra was dat in 1968, Zwaantje Luinge reageert daarop dat het eerder is geweest en Jan Woltersom denkt dat het ergens in 1963 was. „Dat is dan een hele poos terug”, reageert Jan Marc Kok nuchter.

De huizen van de Goeman Borgesiusstraat en de Batavierstraat waren al gesloopt om plaats te maken voor De Voorde, meldt Jan Woltersom. „Wij woonden in het blok aan de Gramsbergerstraat, dat al was afgebroken. Leuke bijkomstigheid was dat deze huizen geen riolering hadden en dus nog tonnetjes, die wekelijks door de gemeente werden geleegd.”

Hilda Hulst vindt het nog steeds zonde dat het allemaal is afgebroken. Heidi Vlotman heeft het over ‘haar oude buurtje’. Aaf Kreeft en Cindy Smit denken te weten dat in het pand op de foto nu Snackbar Royal is gevestigd. Cindy Smit heeft het goed gezien. “Dit is aan de overkant, daar staat nu De Voorde.”