Wapentuig in Stedelijk Museum Coevorden

In het voorjaar van 2019 werden diverse musea door het Rijksmuseum in de gelegenheid gesteld om uit de overvolle wapencollecties van het Rijksmuseum een keuze te maken uit een grote verzameling cavaleriesabels en lansen.

Het Stedelijk Museum Coevorden kreeg drie verschillende typen sabels en lansen uit de periode 1814 tot 1844 geschonken. Naar aanleiding van deze gift is de tentoonstelling Wapentuig in het Tuighuis georganiseerd. Deze schenking gaf de directie aanleiding om voor het eerst in het bestaan van het museum een tentoonstelling te organiseren met bijzondere nadruk op het krijgshaftig verleden van de vestingstad Coevorden en de functie van een kasteel in de Middeleeuwen.

Tijdens de tentoonstelling zijn behalve prenten, sabels, lansen, zwaarden, musketten, pistolen en harnassen ook attributen zoals giettuig, trommels en bandelieren te bekijken. Vanaf december werd de tentoonstelling aangevuld met objecten uit het Rijksmuseum: kruisbogen, harnassen, versierde geweren, bijzondere helmen en hellebaarden zijn te bewonderen. Kortom, met deze uitbreiding werd Wapentuig in het Tuighuis een iconisch overzicht van krijgsgereedschap dat sinds de bouw van het Kasteel tot de opheffing van de vesting in 1850 in en om Coevorden is gehanteerd. De tentoonstelling is verlengd tot en met 13 september.

Reserveren

Vanwege de coronacrisis moeten bezoekers vooraf reserveren via www.museumcoevorden.nl. „Op onze site kunnen ze een e-ticket kopen”, zegt directeur Stefanie Horneman-Ottens. ,,Men kiest een datum en tijdsblok. Het vooraf reserveren geldt ook voor museumkaarthouders. Daarnaast vragen we bezoekers naar eventuele gezondheidsklachten. Verder hebben we extra hygiënemaatregelen genomen. De komende periode ontvangen we geen groepen en houden we geen groepsactiviteiten. Wij werken volgens het protocol van de Museumvereniging.”

Bekijk ook www.hetarsenaalcoevorden.nl.