Grensgebied (1) | Geschiedenis van een omgevallen bank in het Bargerveen

Peter Veen en Cor Sonke verkenden het grensgebied van Zuidoost-Drenthe en zochten er naar de verhalen van het landschap en de mensen. Hun bevindingen zijn verwerkt in teksten en schilderijen.

De expositie Grensgebied in het CBK Emmen vertelt vanaf 8 augustus alles, maar deze krant laat alvast voorproefjes zien. Vandaag de geschiedenis van een omgevallen bank in het Bargerveen.

Een bankje ligt op zijn rug alsof het een schaap is van zo’n vierkant ras. Poten wijd en niet meer in staat om zelf rechtop te komen. Ik pak de leuning in het midden vast en trek de bank ertussendoor rechtop. Hij waggelt wat na en laat een naamplaatje zien. David Krabbenbos.

Via Google beland ik op de facebookpagina van Het Bargerveen en lees: ,,Dan passeer je ook het bankje van David Krabbenbos. Een jongeman uit Nieuw-Amsterdam die in 2009 op zijn motor tegen een onverlichte container reed en daarbij om het leven kwam. De sportieve David, die volleybalde bij Thriantha, werd slechts 24 jaar.”

Staatsbosbeheer

,,David heeft bij ons stage gelopen”, zegt weken later iemand van Staatsbosbeheer. „En dat was zijn favoriete plek in het Bargerveen. Zijn as er is uitgestrooid en zijn ouders hebben dat bankje geschonken. Staat het los en valt het vaak om? We zouden vaker door het gebied moeten lopen. Door tijdgebrek lukt dat nauwelijks meer. Dan mis je dit soort dingen en dat is niet de bedoeling.”

Steeds als ik erlangs kom, denk ik even aan een onbekende jongen. En zet zijn bank rechtop als de wind hem weer heeft omgeblazen.

Vanaf 8 augustus

De expositie Grensgebied is vanaf 8 augustus tot 5 oktober te zien in CBK Emmen aan de Ermerweg. Kijk op www.cbkemmen.nl voor openingstijden en routebeschrijving. Entree is gratis.

Schilderij: Cor Sonke
Tekst: Peter Veen