Grepen uit het verleden | oplossing aflevering 14

Op de foto van vorige weeek stond de Drentsch-Overijsselsche Houthandel aan de Krimweg, in de volksmond de houtstek genoemd. Maar liefst alle lezers hadden het bij het rechte eind. Met alle verhalen die ik kreeg zou ik een pagina kunnen vullen. De opa van Ria Stoevelaar-Even heeft er gewerkt. ,,Hij vervoerde het hout nog met paard en wagen.”

De vader van Roelie Brinks heeft er gewerkt als chauffeur, evenals de buurman van Cees Vrolijk. ,,In de vakantie mochten wij altijd een dagje mee.” De vader van Zwaantje Luinge ging er altijd de schoorsteen vegen. Minie Gossen uit Gramsbergen woonde destijds in Steenwijksmoer en moest op weg naar school regelmatig voor de brug van Nieuwwold wachten. ,,Bertus Plasman, van wie de foto is, spreek ik nog wel eens als er wat in Coevorden te doen is.”

Dirk Eising uit Dalerveen vertelt dat de kapschuren aan de Krimweg vol lagen met hout. Naast de loodsen stond toen al een transformatiehuisje. Een mooi verhaal van Minie Vos: ,,De houthandel kocht bij Van Berkum, waar mijn vader Machiel Kock toen werkte, een nieuwe vrachtwagen. Met de aankoop van de vrachtwagen ging ook mijn vader naar de houthandel. Hij heeft daar 43 jaar als chauffeur gewerkt. In al die jaren heeft hij nooit een ongeluk of bekeuring gehad. Het was wel zwaar werk, want de vrachtauto moest met de hand gelost worden.”

Ook de vader van Diana Leemhuis-Belt heeft op de ‘houtstek’ gewerkt. Dina Vredeveld heeft er zelf bijna tien jaar gewerkt. ,,De heer Kremer was bedrijfsleider en de heer Nakken de boekhouder.” Jos Smit schrijft: ,,Achter het houtstek, in de Beukenlaan, ben ik geboren. Volgens mijn ouders in een salonwagen. Water kregen we van Litmaath.”

Frans Litmaath weet alles te vertellen over de bedrijven die toen aan de Krimweg waren gevestigd. ,,De overburen van de houtstek waren onder andere tankstation Kleis, later Addo Hazelhoff, aannemer Santman, spuiterij Wolter Wijnhoud, Corsten met een staalconstructiebedrijfje, transportbedrijf Bennie Wessel, aannemer Ab Wemmenhove en de Drentsche Stoomtram Maatschappij gevestigd. Tegenwoordig bevindt zich hier Lubbers Outlet. Sinds 1952 zit Auto Litmaath op de andere hoek van de Krimweg.”

Herman Stroeve: ,,Ik zat op de Willibrordusschool en als we op het schoolplein speelden konden we de werkzaamheden bij de houthandel mooi bekijken.” Volgens Bert Wessel was Plasman machinist en woonde naast de houthandel.