Coevordenstudie gaat tweede ronde in

Binnenkort krijgen bijna alle deelnemers aan de Coevordenstudie een brief: de uitnodiging voor de tweede vragenlijst. Vorig jaar startte dit onderzoeksproject. Destijds kregen alle inwoners van Coevorden een uitnodiging.

Grietje Knol-de Vries is onderzoeker van de afdeling huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde van het UMCG en licht de studie toe. „De Coevordenstudie gaat over klachten van de bekkenbodem. Dat is het gebied tussen de navel en het kruis. Veel mannen en vrouwen hebben klachten in dat gebied. Denk daarbij aan plasklachten, pijn bij het vrijen of problemen met de ontlasting. Over deze klachten is al best veel bekend. Toch worden de klachten meestal los van elkaar bekeken. In dit onderzoek wordt gekeken hoe vaak klachten voorkomen. Losse klachten en klachten bij elkaar.”

Stuk korter

Na de vragenlijst van vorig jaar is een groep mannen en vrouwen uitgenodigd voor een lichamelijk onderzoek. Met de tweede vragenlijst krijgen de onderzoekers inzicht in het beloop van klachten. De lijst is een stuk korter dan de eerste. Later dit jaar worden de eerste resultaten bekend.

Zie ook www.coevordenstudie.nl.