Column Roelie Lubbers | Tussen kunst en quarantaine

Best pittig zo’n intelligente lockdown. We beleven het allemaal anders. Voor de één zijn de gevolgen ingrijpender dan voor de ander en de één kan er beter mee omgaan dan de ander.

Vele sectoren luiden de noodklok en het Rijk tovert de ene na de andere steunmaatregel uit de hoge hoed. Maar waar is het einde en hoe moet het verder? Naar de antwoorden kunnen we slechts gissen.

Intussen vermaken we ons thuis. Ook onze cultuurbeleving en cultuuruitingen doen we vanuit huis. Crises en schaarste maken creatief en brengen de beste innovaties voort. Dat geldt ook voor cultuur. Telkens weer worden we verrast met prachtige initiatieven. Bijvoorbeeld het toenemend aanbod van virtuele rondleidingen door musea. Je hoeft niet naar New York om het Guggenheim te zien. Daar wil je trouwens nu ook helemaal niet zijn. En wat te denken van het Social Distance Festival en de muzieklessen via Skype, FaceTime of Zoom.

Helemaal mooi is de challenge ‘Tussen kunst en quarantaine’, een regelrechte insta-hit! Je kiest een kunstwerk uit, pakt drie attributen en probeert het schilderij na te maken. Velen maken kennis met schilderkunst en schilders waar ze amper het bestaan van wisten. Het Drents Museum speelt er goed op in door elke zondag een kunstwerk te delen en het publiek uit te dagen daar een nieuwe compositie van te maken en te delen op de socials met de hashtag #tussenkunstenquarantaine. Het inkomen van de kunstenaars en zzp-ers betalen we er niet van en de musea en theaters worden er ook niet rijk door, maar het verrijkt wel onze creatieve geest. En daar hebben we nu net behoefte aan in deze tijd.

Reageren? Stuur een mail naar culturelegemeente@coevorden.nl of bezoek www.coevorden.nl/culturelegemeente.