Verduisterende rolgordijnen om tot een heerlijke nachtrust te komen

Aangeboden door: Poweredblinds.nl

Licht is bijna net zo belangrijk als zuurstof. Door natuurlijk licht voelen we ons beter, door het opkomen en ondergaan van de zon werkt ons bioritme optimaal. Toch zijn er veel mensen die lijden aan slapeloosheid. Dit kan veel oorzaken hebben, waarvan de introductie van kunstlicht een belangrijke factor is geweest.

Dag en nacht is niet meer hetzelfde als voorheen, we hebben nu licht wanneer ons dit uitkomt. Helaas hebben we niet dezelfde controle over duisternis, dankzij een fenomeen dat we ‘lichtvervuiling’ noemen. Gelukkig is er een oplossing om duisternis te brengen in een omgeving met licht; verduisterende rolgordijnen. Daarmee zul je voortaan niet alleen heerlijk tot rust komen, je zult er ook fit door ontwaken!

Niet alle gordijnen zijn hetzelfde

Er zijn doorzichtige gordijnen en verduisterende gordijnen. Er is raamdecoratie die horizontaal opent en sluit, of verticaal. Jaloezieën open je in stroken, een rolgordijn gaat verticaal omhoog en omlaag. Wanneer je een ruimte compleet wilt verduisteren, dan zijn schuifgordijnen met een plooi niet de meest voor de hand liggende keuze. Die zullen licht doorlaten omdat er veel open ruimte tussen raamdecoratie en het raamkozijn aanwezig is. Een andere optie kunnen verduisterende vouwgordijnen zijn, deze zijn goed vergelijkbaar met rolgordijnen. Rolgordijnen bieden door hun zeer vlakke ontwerp de beste optie om al het licht van buiten ook daadwerkelijk buiten te houden. Daarbij is er de keuze voor een gordijn ‘in de dag’ of ‘op de dag’. Bij de eerste optie zal de raamdecoratie tussen de kozijnen vallen, bij de tweede variant bedekt het gordijn ook het raamkozijn. Per woning kan de beste keuze verschillen. Vraag dit na bij de specialist, anders is het mogelijk dat je alsnog doorschijnend licht zult zien.

Het belang van een donkere ruimte

Daglicht heeft een blauwe tint, bij zonsondergang neemt het licht een oranje tint aan. Dit noemen we ook wel koel licht en warm licht. Daglicht houdt ons alert terwijl die oranje gloed ons juist slaperig maakt. Daarom zijn er kantoren met kunstmatige daglichtlampen, en mobiele toestellen hebben een avond-modus die een deel van de blauwe kleur filtert. Maar als we slapen moet het donker zijn, en het liefst zo donker mogelijk. Dan komt lichaam en geest pas echt tot rust. Door lampen buiten, of wanneer je nog slaapt wanneer de zon opkomt, kun je niet de kwaliteit van nachtrust krijgen die je nodig hebt. Er wordt vaak gesproken van acht uur slaap per etmaal, terwijl het vooral om de kwaliteit van slapen gaat. In de nacht doorloopt jouw lichaam verschillende fasen, wanneer deze cyclus verstoort raakt kun je niet voldoende rusten. Iedereen met kinderen kent dit fenomeen, maar er zijn uiteraard nog vele andere oorzaken. Door de slaapkamer volledig te verduisteren komt niet alleen jouw brein, maar het hele lichaam tot rust.

Automatiseer de verduisterende rolgordijnen

We gaan nog één belangrijk element toevoegen aan de raamdecoratie om de nachtrust optimaal te maken, en dat is automatisering. Op zich is het geen grote inspanning om gordijnen zelf te openen en te sluiten, toch zijn er zeker voordelen om dit proces te automatiseren. Het begint al op de momenten dat je niet op de slaapkamer bent. In de zomer kan een felle zon de slaapkamer flink opwarmen, laat de rolgordijnen dan automatisch sluiten op basis van een timer of een lichtsensor. Handmatig kan natuurlijk ook met een app op je smartphone, dit kan zelfs wanneer je niet thuis bent zoals met het Somfy PoweredBlinds systeem. Maar er is nog meer mogelijk, zo kun je in de ochtend instellen op welke tijd de gordijnen weer openen. Dit kan bij zonsopgang zijn, of gewoon wanneer jou dat uitkomt. Door te kiezen voor een fluisterstille elektrische gordijnrails word je niet wakker door de motor, maar door het invallend licht. Je kunt het openen langzaam laten gaan, zo ontwaak je op een heel natuurlijke wijze. Je zult na verloop van tijd geen wekker meer hoeven te zetten!

Tip: omdat het donker kan zijn is het een goed idee om een lichtknop dicht bij het bed te plaatsen. Je zou ook een smart speaker aan een smart light kunnen koppelen, dan kun je met je stem zowel de verlichting als de raamdecoratie bedienen zonder in het duister te tasten.

Welke soorten rolgordijnen zijn er te koop?

Niet alle rolgordijnen zijn verduisterend, let dus goed op wat de kenmerken zijn van de raamdecoratie. Daarnaast zijn er diverse materialen, kleuren en stijlen om uit te kiezen. Een lichte of donkere kleur van het gordijn heeft geen effect op de lichtinval van buiten, want iedere kleur zal verduisterend zijn. Het heeft wel effect op de lichtweerkaatsing in de ruimte. Lichte kleuren reflecteren licht, donkere kleuren absorberen licht. De keuze zal dus ook van invloed zijn op de inrichting en het karakter van de slaapkamer.