Coevorder wijk Ossehaar krijgt bijenweide

De Coevorder wijk Ossehaar krijgt een heuse bijenweide. Voluit heeft het terrein aan de Hartog Zilverbergstraat de Ossehaarse Buurt Bijenstal. Buurt- en speeltuinvereniging Ossehaar is initiatiefnemer.

Het idee kwam van aanstaand secretaris en Coevordense Marjan Nijenbanning. De bijenweide telt straks vier bijenkasten en een bijenstal. De weide is al ingezaaid met een bijenvriendelijk mengsel - goed voor veertig verschillende bloemen en kruiden - en ondertussen wordt alles in gereedheid gebracht om een kleine mobiele blokhut te kunnen plaatsen. In die blokhut worden later dit jaar activiteiten gehouden om meer te weten te komen over bijen, vlinders en insecten. Mogelijk wordt op de bijenweide dit jaar een markt gehouden die in het teken staat van bijen en vlinders. De Nederlandse Bijenhoudersvereniging lijkt op voorhand geschikt om een bijdrage te leveren aan die markt.

Speciaal voor de bewandelbare Coevorder bijenweide worden twee imkers opgeleid door de zeer ervaren mentor Henk van der Veen. Langs het beleefpad dat gericht is op kinderen en jongeren, komen informatiebordjes te staan over bijvoorbeeld het leven van de bijen en de productie van honing. Kinderen uit de wijk krijgen bij de opening van de bijenweide een insectenhotel voor in de tuin bij het eigen huis. ,,Dat is om hen te laten zien dat insecten - waaronder bijen - ook heel leuk kunnen zijn en het komt de biodiversiteit in de wijk ten goede”, zegt Marjan Nijenbanning. ,,In de wijk hangen al vijftig vogelkastjes met op elk exemplaar de naam van een kind uit de buurt. En die kastjes zijn speciaal gebouwd voor vogels, die de natuurlijke vijanden zijn van de gevreesde eikenprocessierups.”

Wandelen en leren

Groepen van basisscholen in de gemeente Coevorden zijn welkom wanneer de weide officieel open is. Een imker kan leerlingen vertellen over bijen en de kinderen zelf kunnen tijdens het uitstapje op het verhalenpad wandelen en ondertussen leren over deze insecten. De schooljeugd krijgt informatie over hoe bijen leven, welke types er zijn, hoe bijen eten halen en wat gedaan kan worden met honing. Nijenbanning ziet graag meer groen in de wijk. ,,En kinderen betrekken bij de natuur is uiteraard altijd goed.”

De Ossehaarse Buurt Bijenstal wordt zoals het nu lijkt medio juni officieel geopend. Het verdere verloop van de coronacrisis lijkt ook in dat opzicht een bepalende factor.

Meer informatie staat op Facebook: Project Bijenstal Ossehaar.