Gemeente Emmen schiet Voedselbank Zuidoost-Drenthe te hulp: 700 gezinnen krijgen volgende week pakket thuisgebracht

Kondigde het bestuur van Voedselbank Zuidoost-Drenthe vorige week nog aan dat de uitgifte van voedselpakketten in verband met de coranacrisis werd gestaakt, dinsdag werd bekend dat de 700 minimagezinnen volgende week donderdag toch een pakket krijgen.

Dat kan dankzij samenwerking met de gemeente Emmen, organisaties als Humanitas en het Rode Kruis en regionale bedrijven. De gemeente liet via wethouder Raymond Wanders weten te willen helpen nieuwe vrijwilligers te werven en te ondersteunen bij het regelen van vervoer.

De voedselbank moest vorige week noodgedwongen de activiteiten stilleggen, omdat het gezien de hoge leeftijd van de meeste vrijwilligers en de maatregelen ten aanzien van het coronavirus niet meer verantwoord was om door te gaan. Wel werd nagedacht over een compensatie.

‘Blij en opgelucht’

Alle 700 klanten in de gemeenten Coevorden, Emmen en Borger-Odoorn krijgen deze week bericht over de nieuwe uitgifte.

,,We zijn ontzettend blij en opgelucht dat we hen niet in de steek hoeven te laten”, zegt voorzitter Harrie Timmerman. Hij klopte afgelopen week aan bij wethouder Raymond Wanders en voerde met hem drie gesprekken. ,,Op basis van het armoedebeleid van de gemeente stond de wethouder open voor een oplossing. Maandagmiddag kwam de toezegging en begonnen we met het maken van een plan de campagne.”

Bezorgen zonder persoonlijk contact

Timmerman kreeg vorige week al ondersteuning aangeboden van Humanitas en het Rode Kruis en diverse regionale bedrijven. Hij wees Wanders op de beschikbare hulp.

,,Die gaan de gemeente helpen bij het driemaal per week ophalen van producten bij de supermarkten. Daarna worden de pakketten op centrale depot in Emmen op onze aanwijzingen samengesteld en vervolgens rondgebracht bij de 700 adressen. De pakketten worden op de stoep voor de deur afgeleverd. Er is geen persoonlijk contact.”

Niet eenmalig

Volgens Timmerman gaat het niet om een eenmalige actie, maar werkt de voedselbank aan een nieuwe structurele uitgifte. ,,Wel in een andere vorm, waarbij er niet wordt gewerkt met ophalen, maar met rondbrengen en met hulp van andere organisaties in plaats van onze eigen vrijwilligers. Waarbij we ervan uitgaan dat er voldoende aanvoer is, in deze bijzondere tijd.”