Raptim-doelman Sander Bunskoek (36) zet punt achter loopbaan

Sander Bunskoek stopt aan het eind van dit seizoen met keepen. De 36-jarige inwoner van Stieltjeskanaal kan het prestatievoetbal bij Raptim niet meer combineren met zijn drukke werkzaamheden als varkensboer.

Bunskoek begon zijn sportcarrière bij DSC ’65 en stond bijna vijftien seizoenen onder de lat bij Raptim.

,,Ik heb een prachtige tijd gehad en het voelt nu als voldaan. Ik heb absoluut nog wel plezier en motivatie, maar ik ben eerlijk voor mezelf: het lukt me steeds moeilijker om drie keer per week op het trainingsveld te staan. Dat is simpelweg nodig om op dit prestatief niveau actief te kunnen zijn. Ik heb een drukke baan en het was iedere keer rennen en vliegen om op tijd op het trainingsveld te staan. Bovendien wil ook meer tijd aan mijn gezin besteden.”

Proefwedstrijden

In de kantine op sportpark Klinkenvlier spreken we met Sander Bunskoek over zijn roemrijk voetbalverleden. Als keeper van de jeugdcombinatie Dalen/DSC ’65 werd hij destijds getransfereerd naar Hoogeveen, speelde proefwedstrijden bij FC Groningen en FC Emmen en als 18-jarige coming man koos hij uiteindelijk voor Germanicus.

,,Ik werd tweede man achter Björn Schimmelpenning. Ik heb destijds ontzettend veel van Björn geleerd en ook fijn met hem gewerkt, maar ik zag me niet seizoenen achtereen nog als tweede keeper.”’

Gecompliceerde beenbreuk

In het seizoen 2005/2006 verkaste Bunskoek naar stadgenoot Raptim, maar het eerste seizoen was één en al pech. „In de vijfde competitiewedstrijd liep ik een gecompliceerde beenbreuk op. Alle voetbaldromen voor even aan gruzelementen. Terug bij af, maar ik ben zeker niet bij de pakken neer gaan zitten. Na een succesvolle revalidatie heb ik me gaandeweg weer teruggeknokt.”

Teambelang

Sander Bunskoek groeide uit tot de onbetwiste eerste doelman van Raptim. Daarmee deed hij recht aan zijn eigen ambitie en doorzettingsvermogen. Wie Bunskoek een beetje kent, die weet dat hij als sportman steeds voor het hoogst haalbare ging. Hij geldt ook als sfeermaker, die veel waarde hecht aan het teambelang.

,,Natuurlijk was het extra leuk om zo vaak mogelijk de nul te houden, maar uiteindelijk was dat een verdienste van de hele ploeg.” De derby’s tegen Germanicus, Dalen, Protos en SVV ’04 noemt hij als hoogtepunten. Één keer stond Bunskoek onder de lat bij de finale van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. “Een onvergetelijke ervaring.”

Clubliefde blijft

Aan het eind van dit seizoen hangt Bunskoek de handschoenen aan de haak. Afbouwen in een lager seniorenteam is niet aan de orde, maar de expertise en clubliefde gaan niet verloren.

,,Ik blijf ook volgend seizoen actief binnen de activiteitencommissie en zal ook bardiensten blijven draaien. Ik wil hoe dan ook bij Raptim betrokken blijven.”